Diskuse:Vojenské letadlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele 2A00:1028:83BE:4392:61F6:2C2A:25DD:5A78 v tématu „Definice v intru

našel jsem stránku stíhačka, je to pahýl a možná by tedy obsah ke stíéhačce neměl být tady ale na článku o stíhačce a tady by měl být jen link - co myslíte?

Přepracování článku[editovat zdroj]

Rozhodl jsem se přepracovat tento, myslím jeden z nejdůležitějších obecných článků v oblasti letectví. Stará verze vůbec neodpovídala na to co vojenské letadlo je a bylo, ale spíše se zabývala způsobem označování vojenských letadel (a to ještě ne úplně výstižně a přesně). Článek jsem převzal překladem z anglické wikipedie, protože si myslím, že byl napsán celkem dobře a přehledně. Bylo mi však líto původní text úplně odstranit, a proto jsem pro něj založil novou stránku "Označování vojenských letadel" a tam jsem jej téměř celý a bez úprav přesunul. Mikesh 2. 6. 2011, 11:08 (UTC)

Nepřesnosti[editovat zdroj]

Vážení,

i když je článek zpracován velmi úhledně, tak má chyby a nepřesnosti. Například Fairchild A-10 Thunderbolt II je bitevní letoun určený k přímé letecké podpoře. MiG-29 není, na rozdíl od Su-27, určen k vybojování vzdušné převahy, jde o letoun určený k taktické ochraně pozemních vojsk. Také je důležité říci, že je rozdíl mezi stíhacím-bombardovacím a bitevním. Bitevní letoun jako jsou Fairchild A-10 Thunderbolt II a Suchoj Su-25, útočí zejména na mobilní jednotky (tanky, BVP), kdežto stíhací-bombardovací, jako Boeing F/A-18E/F Super Hornet a Suchoj Su-34, zejména útočí na "nemovité", těžce obrněné a chráněné bunkry a uzly, často vysokou rychlostí, za použití řízených střel a pum.

Doufám, že někdo bude mít čas a chuť, a opraví to. Zdraví, --Omikrofan (diskuse) 8. 6. 2016, 11:16 (CEST)Odpovědět

Definice v intru[editovat zdroj]

Dodal jsem odkaz na letouny, ale posléze jsem si uvědomil, že stávající znění úvodu vynechává kluzáky (tj. bezmotorové plošníky, vč. vojenských) a vírníky (letadla s rotujícími nosnými plochami, ale nepoháněnými), které logicky také patří mezi letadla, ačkoliv jejich vojenské využití je spíše věcí minulosti. Podobně v případě aerostatů, které nejsou v článku prakticky vůbec zmíněny, ačkoliv historicky jde o vůbec nejstarší vojensky využívanou kategorii letadel. Jelikož nejsem obeznámen se zdrojem citovaným v úvodu, nerad bych o své vůli dál pozměňoval obsah, a doufám, že to poopraví/upraví původní autor.--2A00:1028:83BE:4392:61F6:2C2A:25DD:5A78 5. 5. 2017, 21:44 (CEST)Odpovědět