Diskuse:Vlastnictví

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Revertoval jsem poslední dvě úpravy Wikipedisty Ceplm, který bez dalšího ze stránky smazal („vyhodil“, jak píše ve shrnutí) cca 4.000 kB informací. Domnívám se, že daný exkurz do historie je užitečnou informací, která toto relativně krátké heslo nijak nezatěžuje. Smazání nepovažuji za správné (viz Časté chyby, bod 6.). --Radek Bartoš 16:24, 19. 5. 2008 (UTC)

Myslím, že se zde zaměňují dva pojmy, jednak vlastnictví a jednak vlastnické právo, viz en:Property a en:Property law. Jedna věc je vlastnictví a druhá věc je vlastnictví z právního hlediska, tudíž chtělo by to celkově překopat... --Elm 9. 10. 2008, 13:43 (UTC)

V článku jsem provedl drobnější úpravy, např. v úvodu i význam slova vlastnictví jako předmětu vlastnického práva ve smyslu majetek. Nicméně podle mého názoru zde nelze plně nelze vycházet z anglických článků property a property law, neboť chápání daných pojmů je odlišné v zemích s právním systémem založeným na common law. V českém prostředí, které vychází z tradice římského práva, není vlastnické právo chápáno jako odvětví objektivního práva (což v common law je, a to ve vztahu k nemovitostem). Vlastnické právo se používá ve smyslu subjektivního práva vlastníka k věci, a proto se domnívám, že v tomto smyslu do určité míry splývá se samotným pojmem vlastnictví. --Radek Bartoš 12. 10. 2008, 12:51 (UTC)