Diskuse:Vláda České republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Může mi konečně někdo říct kdo patří do jednobarevný vlády????

Nerozumím otázce.... --Radouch 12:42, 3. 11. 2005 (UTC)

Abych šablonu více zdůvodnil, seznam ministrů je zastaralý, například ministrem zemědělství už určitě nějakou dobu není Petr Zgarba. --Pasky 19:50, 22. 3. 2006 (UTC)

Ještě by tam mohlo být {{Celkově zpochybněno}} --Li-sung 20:06, 22. 3. 2006 (UTC)
Proč? Je tam něco jiného než neaktuální informace? IMHO je nejlepší, když je tam co nejspecifičtější šablona. --Pasky 20:09, 22. 3. 2006 (UTC)

Myslím, že by tam měl být nějak zdůrazněn prezident, který je spíše než vláda nejvyšším orgánem moci výkonné. Sice formálně, ale je to tak. Takhle napsaný to vypadá, že prezident v ústavě není nebo máme kancléřskej systém jako v SRN. --Fnn 08:52, 2. 8. 2006 (UTC)

Že vláda je nejvyšším orgánem moci výkonné je uvedeno na portal.gov.cz. Prezident je tam definován jako hlava státu. Které zdroje hovorí jinak? --Li-sung 09:00, 2. 8. 2006 (UTC)
Třeba Ústava ČR. --Fnn 09:04, 2. 8. 2006 (UTC)
Cituji Ústavu ČR: (Článek 54) Prezident republiky je hlavou státu., (Článek 67) Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci. --Li-sung 09:09, 2. 8. 2006 (UTC)
Za prvé je nutno číst v kontextu, tedy že prezident je v oddíle o moci výkonné uveden na prvním místě. A za druhé slova "vrcholný" a "nejvyšší" mají podle mne jiný význam, jinou sílu.--Fnn 09:11, 2. 8. 2006 (UTC)

Schází pravidla[editovat zdroj]

Článek mi přijde velmi povrchní, protože se v podstatě zabývá aktuální vládou a jejím personálním složením. Právní předpisy i nepsané zvyklosti (koho prezident pověřuje sestavením), tj. pravidla hry, jejich historický vývoj, odchylky atd. to vše v článku chybí a odkaz na ústavu je nemůže nahradit. V článku je hrozně málo informací z této oblasti vzhledem k tomu, jak důležitou funkci vláda plní. Článek je podle mého skromného názoru tímto směrem rozšířit --Adam Hauner (diskuse) 30. 1. 2013, 10:57 (UTC)

Pravidla jsou doplněna. --Cons 8. 7. 2013, 18:17 (UTC)

Vztah ke Sněmovně[editovat zdroj]

Pro Bfidli - popsal jsem vztah ke Parlamentu jako k celku, vy pouze vztah ke Sněmovně. Vaše editace také obsahuje níže několikrát popsanou skutečnost o důvěře a nedůvěře - není důvod ji znovu opakovat. Nechápu tedy, proč mou editaci bez odůvodnění rušíte. -- Cons 22:04, 16. 8. 2013 UTC

Vy jste zrušil podstatné informace, já je dal zpět. Jejich opětovné odstranění (nejsou nahrazeny, není pravda, že zhodnocení vztahu PS - vláda je v článku obsaženo) je špatnou editací. Revertoval jsem. Pokuste se prosím článku spíše přispět. --Bfidli (diskuse) 16. 8. 2013, 23:23 (UTC)

Informace v článku obsaženy jsou, v části jmenování vlády a v části vyslovování důvěry a nedůvěry vládě. Vím to, sám jsem tyto části před několika týdny psal. Cituji z části jmenování vlády: „Nejprve prezident republiky jmenuje premiéra a na jeho návrh pak zbytek členů vlády.". Cituji z části vyslovování důvěry a nedůvěry vládě: „Pokud je vládě vyslovena nedůvěra nebo pokud jí není vyslovena důvěra, musí podat demisi.". Jediná podstatná informace, kterou jste přidal, je, že vláda je Sněmovně odpovědná. Tu jsem ve své editaci ponechal. Vás zas musím poprosit o to, abyste si článek před editací pořádně přečetl. -- Cons 11:13, 17. 8. 2013 (UTC)

Demise vlády[editovat zdroj]

Není tak úplně pravda, že vláda může podat demisi, kdykoliv se jí zlíbí (rozuměj: vláda se usnese, že podává demisi). To platilo pouze za federální ústavy (1969-1992) – tam to bylo explicitně zmíněno, že vláda může podat demisi (čl. 71 odst. 1 a čl. 129 odst. 1 z. č. 143/1968 Sb.). V soudobé Ústavě jsou pouze ustanovení o mandatorní demisi (ustavující schůze PS + "nedůvěra") a individuální demise jednotlivých členů vlády.

A co se týče těch "demisí" vlád v minulosti v důsledku "politický krize" (Klaus, Špidla, Gross, Nečas), tak tam se vždy jednalo o individuální demisi předsedy vlády, jejíž důsledky jsou taky sporný (= končí jen předseda, nebo celá vláda?), ale tehdy si Klaus vydupal výklad, že s předsedou padá celá vláda, a ostatní na to přistoupili. A od té doby to všichni hráči (prezident, PS, lídři politických stran) tiše respektují (protože se jim to většinou hodí).

--Metaliza001 (diskuse) 2. 12. 2013, 19:20 (UTC)

V Ústavě se sice nepíše, že vláda může podat demisi kdykoli, myslím ale, že to z ní vyplývá: (2) Vláda podá demisi, jestliže Poslanecká sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry nebo jestliže jí vyslovila nedůvěru. Vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny.(3) Podá-li vláda demisi podle odstavce 2, prezident republiky demisi přijme. V odstavci 2 se píše, kdy vláda musí podat demisi, a v odstavci 3 se píše, že prezident demisi podle odstavce 2 přijme. Kdyby ale vláda mohla demisi podat pouze v případě podle odstavce 2, stanovil by odstavec 3, že prezident musí přijmout jakoukoli demisi. Vzhledem k tomu, že tomu tak není, Ústava stanoví, že prezident musí přijmout demisi v případech podle odstavce 2, ale pokud vláda podá demisi v jiných případech, prezident ji přijmout nemusí.

Je rovněž logické, že když demisi podá předseda vlády, končí celá vláda. Pokud jeden předseda vlády skončí, musí být jmenován nový. Ústava stanoví:Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. Nový předseda vlády tedy po svém jmenování navrhuje nové členy vlády. --Wikipedista:Cons 22.12. 2013, 15:27 (UTC)