Diskuse:Velociraptor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jaký je rozdíl mezi Velociraptor (na cs.wiki redirect) a Velociraptor mongoliensis? Co se týče velkých wikipedií, ukazují interwiki na Velociraptor; toto zde existuje jako rod (v taxoboxu). Anglická i německá wiki dělají ale rozdíl mezi genus a species. Lze vyjasnit? -jkb- 16:43, 23. 8. 2006 (UTC)

Velociraptor je rod a V. mongoliensis je druh:o). Pravdou však je, že V. mongoliensis je jediným druhem z rodu Velociraptor, nicméně stejně si myslím, že by bylo lepší, kdyby se celé heslo přesunulo z "Velociraptor mongoliensis" na "Velociraptor". Takhle je v tom zbytečně nepořádek. Co vy na to?--Daniel Madzia 07:59, 24. 8. 2006 (UTC)
jestli je v.mongoliensis jediný druh rodu velociraptor, pak by to mělo být jako u všech ostatních druhů, které to tak mají, tzn. článek se jmenuje jako druh, rod je na něj redirekt. Takže bych to nechala tak, jak to teďka je. --Bodlina 09:40, 24. 8. 2006 (UTC)
V tom případě by se musel změnit Argentinosaurus, Puertasaurus a další...--Daniel Madzia 17:19, 24. 8. 2006 (UTC)
Pokud jsou to jediné druhy ve svém rodě, tak asi ano. Ale zase na druhou stranu je pravda, že u dinosaurů jsou v obecném povědomí pouze rodová jména: takže když by se všechny dinosauří články jmenovaly jako rod a přitom pojednávaly o druhu, to by asi šlo. Ovšem stav, kdy by některý článek byl o rodu, některý o druhu a přitom se jmenoval jako rod a jiné o druhu s dvojslovným názvem, to by v tom byl teprve nepořádek. --Bodlina 17:27, 24. 8. 2006 (UTC)

Očividně ano, jenomže pak nejen upřesnit redirecty ale opravit (jako zde: je jediný druh rodu...) i definiční větu, aby to nebylo matoucí. -jkb- 17:30, 24. 8. 2006 (UTC)

U dinosaurů je to celkově problém, protože tu jsou pochybnosti u druhové validity. Např. u rodu Spinosaurus jsou známy druhy S. aegyptiacus a S. maroccanus s tím, že jedna studie tvrdí, že se v případě S. maroccanus jedná o nový druh spinosaura, druhá, že se jedná o synonymum S. aegyptiacus a třetí ještě, že se vůbec nejedná o spinosaura.--Daniel Madzia 18:13, 24. 8. 2006 (UTC)
Hmmm. Tak co takhle mít článek Spinosaurus - rod a druhy zmíněné jenom v textu? --Bodlina 18:29, 24. 8. 2006 (UTC)
Ano, stejně jako mít článek "Velociraptor" a v textu se zmínit o jediném druhu V. mongoliensis--Daniel Madzia 18:32, 24. 8. 2006 (UTC)

Velociraptor[editovat zdroj]

velociraptor vypadal uplne jinak. Na kazde noze mel jeden 15cm drap pomoci ktereho lovil kořist. Byl to nejchytřejší dinosaurus na světě. Uměl komunikovat s ostatnímy velociraptory. Domluvily se a pak strategicky zautočily: představte si že jste na mítině a uvidíte velociraptora. Nehýbete se protože si myslíte že vás nevidí ale on vás vidí. A najednou to příde z obou stran na vás vyskočí další dva velociraptoři o kterých ste ani nevěděl. Ten první vás sekne drápem nejspíš do břicha. Vytečou vám střeva a ostatní orgány. ale ještě žijete když vás začne žrát. Doufám že to opravíte a že z velociraptora máte už věčí respekt.

Soubor:Blue. Jurassic-World-Velociraptors-4
takhle vypadal