Diskuse:Veřejné osvětlení

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zpochybňuji dominantní postavení firmy ELEKTRO-Lumen. Je to kvalitní dodavatel, ale jen jeden z několika výrobců. Svítidla veřejného osvětlení vyrábějí například: MODUS, VM ELEKTRO, VYRTYCH a pravděpodobně další, které neznám. Mimo to jsou na českém trhu výrobky řady zahraničních výrobců. Mluvit o dominanci právě firmy ELEKTRO-Lumen je mírně řečeno nepravdivé. Doporučuji tento sporný odstavec vymazat. Komerční reklamy by na Wikipedii mělo být co nejméně.Leotard 6. 5. 2009, 15:17 (UTC)

Smazáno. Anonym to do článku vložil dvakrát, jednou už revertoval Spock lone wolf. --Harold 6. 5. 2009, 15:25 (UTC)

Rozdělení článku[editovat zdroj]

Chtěl jsem do článku přidat poměrně banální informaci, která tu ale podle mne má místo (konkrétně šlo o popis výložníku). Při pokusu o editaci na mne vyskočilo upozornění, že článek je příliš dlouhý. Musím souhlasit, přidání textu jsem si rozmyslel. V té souvislosti mne napadlo, že by bylo vhodné rozdělit článek minimálně na dva. Jeden s technickým popisem systému a s odkazy na jednotlivé komponenty (svítidla, světelné zdroje, ovládání). Druhý pak s historicko-organizačními zajímavostmi. Mne jako technika nezajímá, jak byli politikové a politické strany zapleteni do privatizace. Obtížně se mi mezi těmi informacemi, kdo kdy byl ředitelem hledají technické informace, které mne zajímají. Úplně by mi stačilo, kdyby takové informace byly v nějakém souvisejícím článku, někde mimo, kde bych se skrz ně nemusel prodírat. Zajímá mne názor ostatních na takové případné rozdělení stávajícího textu.Leotard 26. 10. 2009, 12:00 (UTC)

Především by asi bylo vhodné oddělit obecná pojednání a obecné principy (platné celosvětově) od toho, co se týká speciálně českých poměrů (české historie, českých výrobků, českých standardů atd.). Což vůbec nebude jednoduché. Jednotlivé technické segmenty by určitě bylo možné postupně vyčleňovat do samostatných článků: zvlášť o nosných zařízeních (sloupech, výložnících a převěsech včetně elektrických rozvodů), zvlášť popisy samotných svítidel a jejich technického řešení a vývoje, zvlášť třeba o způsobu navrhování osvětlení (rozmístění svítidel a jejich režim) ve vztahu k požadavkům na kvalitu osvětlení, samostatný článek by se určitě dal napsat i o napájecích a ovládacích systémech. Politické hledisko také nelze opomenout, protože obce byly a jsou rozhodujícím činitelem, který veřejné osvětlení zavádí a rozhoduje o tom jestli bude a jaké bude. V tomto celkovém článku veřejné osvětlení by asi měl zůstat důraz na ta historická a politická hlediska, zatímco technická řešení by bylo lépe vyčleňovat do samostatných článků a zde nechat jen stručné shrnutí s odkazem (mimo jiné i proto, že z technického hlediska má veřejné osvětlení mnoho společného s jinými typy osvětlení, například s osvětlením průmyslových objektů (sklady, haly, neveřejné komunikace, nádraží atd.) a nakonec i s osvětlením budov. Tu technickou stránku ale nelze od té politicko-organizační oddělit zcela, protože nové technologie se do praxe dostanou jedině tak, že je nejprve někdo politicky či manažersky prosadí. --ŠJů 27. 10. 2009, 02:40 (UTC)
Souhlasím s tím, že v tomto článku by měl zůstat historicko-politicko-organizační vývoj v českých zemích s určitým technickým minimem. Do dalšího článku by asi mělo přijít to, co po technické stránce odlišuje veřejné osvětlení od jiných osvětlovacích systémů. Je jasné, že osvětlení parkovišť nebo účelových komunikací se od veřejného osvětlení odlišuje víc způsobem financování, než technickým provedením. Také způsoby navrhování a projektování jsou obdobné. Tady bych příliš nerozlišoval. Vytáhnout technické detaily do samostatných článků - to se víceméně děje. Oproti tomu rozlišovat v technické oblasti na Česko a zbytek světa nemá smysl. V praxi slovenský kabel napájí německé svítidlo namontované na českém stožáru a osazené čínským světelným zdrojem. Pracoval jsem dost dlouho v obchodě s elektroinstalačním materiálem, tohle vím naprosto jistě. Zkusím rozšířit a založit články o jednotlivých technických řešeních. Potom bude možné technické podrobnosti z tohoto článku vypustit/přesunout. Tak by mi to připadalo i z encyklopedického hlediska čistší.Leotard 27. 10. 2009, 07:10 (UTC)
Souhlasím. Vyčlenění Česka do samostatného článku jsem měl na mysli pouze z hlediska té historie, organizace, přehledů a statistik atd. Technické články by samozřejmě měly být členěny podle typů zařízení ne podle zemí. I když asi nějaký přehled konkrétních typů zařízení specifických a typických pro konkrétní země by asi také nebyl marný. --ŠJů 5. 12. 2009, 14:36 (UTC)