Diskuse:Valašsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele David Beneš v tématu „Rozlišovače

No já nevím, ale napsat, že Valašsko se neliší od Lašska je nevědomost první třídy. Stačí si jenom srovna Lašský a Valašský kroj. Také původ Lachů a Valachů je naprosto odlišný.

Editujte s odvahou[editovat zdroj]

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni.

nejedná se o moravské slovensko, ale o moravské slovácko -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.132.162.19 (diskuse)

Oba termíny označují totéž, i když je pravdou, že druhý v poslední době výrazně převažuje. Viz heslo Slovácko. magairlín 15. 5. 2011, 11:19 (UTC)

Valašsko je mýtus a tohle heslo patří do koše. Věnuji se historii Valašska už kolem 30 let, ale na žádnou valašskou kolonizací jsem nikdy nenarazil. Tento pojem byl na Valašsku neznámý, stejně jako tzv. valašské právo. Žádná vesnice na Valašsku nebyla na valašském právu založena. Byl to hustě osídlený kraj už od středověku, dvojí lid tady ale skuktečně byl, kromě Moravanů tu žili také Němci, např. němečtí skláři, kteří žili kolem skláren v dnešním Hutisku v 1. polovině 17. století. A také sem pronikali Slováci, proto také valaština patří k moravsko-slovenským nářečím. Pohádkám o rumunském původu Valachů snad už dnes nikdo něveří, leda malé děti nebo Pražáci.(93.147.101.71 11. 10. 2011, 20:56 (UTC)).

Slavičín[editovat zdroj]

Článek postrádá relevantní zdroje. Můžete mi doložit, že Slavičín leží na Valašsku? 2A00:1028:83D8:3E3E:84A7:284D:9685:4231 9. 6. 2015, 22:20 (CEST)Odpovědět

Rozlišovače[editovat zdroj]

Současný stav, kdy nemá článek o moravském Valašsku rozlišovač a kategorie ho má a článek o rumunském Valašsku rozlišovač má a naopak kategorie ho nemá je značně matoucí. Je nutné to upravit, přičemž možná řešení jsou:

  • Pro moravské Valašsko nepoužívat rozlišovače u článku i kategorie a pro rumunské v obou případech používat (v tomto případě je nevýhodou, že článek a kategorie bez rozlišovače budou zařazeny do článku kategorie z rozlišovačem, protože Moravské Valašsko vzešlo z Rumunského)
  • Pro rumunské Valašsko nepoužívat rozlišovače u článku i kategorie a pro moravské v obou případech používat (v tomto případě je nevýhodou, že článek a kategorie o moravském Valašsku, které je v ČR známější bude mít rozlišovač)
  • V obou případech používat rozlišovač, článek bez rozlišovače ponechat jako rozcestník a kategorii bez rozlišovače ponechat pro obecné valašské články jako třeba valaška.

Osobně se přikláním ke třetí možnosti. Mircea (diskuse) 27. 4. 2017, 13:10 (CEST)Odpovědět

Sjednocení je určitě žádoucí (byť nijak nutné), i kdyby jen pro přehlednost. Ale v tom případě bych se přidržel Moravského Valašska jako defaultního a nechal ho bez rozlišovačů.
Co do řazení kategorií, vytvořil bych zastřešující kategorii "Valaši" a do ní zařadil jednak kategorie obou regionů jako rovnocenné a jednak bezprostředně potom všechny články, které se týkají valašství obecně (tj. ne jen specificky jednoho nebo druhého z obou regionů). Nemyslím, že třeba zrovna valaška by byla záležitost Moravského a rumunského Valašska, aniž by se týkala valašské/karpatské kultury v jiných částech Evropy :) --David Beneš (diskuse) 27. 4. 2017, 15:11 (CEST)Odpovědět