Diskuse:Věda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Není náhodou antropologie věda přírodní? Vycházím z toho, že její velká část je v podstatě srovnávací anatomie. A nebo je to interdisciplinární obor. Kus kultury a kus biologie. Kam se řadí oficielně netuším.

Karakal 07:32, 24. 10. 2004 (UTC)

Nevidím zde geografii ani národopis. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.24.4.33 (diskuse)

Podobně zde chybí další obory, např. archeologie. Když jsem ji hledal (na Wikipedii), tak pod heslem Archeologie jsem našel, že je součástí Antropologie. Ale heslo Antropologie se k Archeologii jako své součásti nehlásí, ačkoli tam jsou podobory Antropologie vyjmenovány ...-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.101.120.64 (diskuse)

Podle mě není rozumné řadit teologii k vědám, je to nauka. Spíše než teologii bych tam zařadil religionistiku, která je na rozdíl od teologie objektivní a používá vědecké metody.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Nefros (diskuse)

Hned v úvodní větě mi chybí, že věda se omezuje na pojmové myšlení (dá se dělat např. formou dialogu jako u Platóna nebo popisu jako u Aristotela, ale nikoli formou vyprávění jako u Homéra nebo bezprostředního zážitku/prožitku - to je pak spíš umění/happening). Nejde ani tak o poznání, ale spíš o poznávání (jakmile je poznávání dokončeno, je s vědou konec a začíná dogma). Ryant 20. 4. 2011, 12:47 (UTC)

Celý článek jsem zredigoval (také podle diskuse), některé části přepsal, odstranil duplicity a někde dohledal refy. Některé podezřelé odstavce bez refů jsem smazal. Pokud se něco významného ztratilo, editujte s odvahou. --Sokoljan (diskuse) 7. 4. 2013, 17:15 (UTC)