Diskuse:Titan (prvek)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


On je Titan víc věcí, ostatně viz anglická wiki (např. ta raketa, kterou jste smázl). Proto mi přišlo lepší mít rozcestník, než cpát před článek o prvku milion jiných významů. --Radouch 12:12, 17. 1. 2005 (UTC)

Jsou jenom tři možnosti, jak termín s více významy může být řešen:
  • Všechny se narvou do jednoho článku. To je nejhorší způsob, hodí se jenom pro extrémní případy, kdy by z jednoho krátkého článku vzniklo x mrňavých pahýlků. Z historických důvodů tak nějak vypadá třeba Průměr, který už dlouho chci předělat. :-)
  • Na původním názvu se vytvoří rozcestník, všechny významy jsou rozlišeny závorkami – klasické řešení, např. Škoda.
  • Na původním názvu existuje článek o nejčastějším významu, který začíná šablonou Jiné významy, která odkazuje na název doplněný o „(rozcestník)“, který odkazuje na nerozlišený a ostatní rozlišené články. Viz např. Fotbal.
Jakékoli jiné řešení (tedy např. přímo uvádět odkazy na všechny jiné významy na začátek) mi přijde špatné a IMHO by se nemělo používat.
--Mormegil 12:35, 17. 1. 2005 (UTC)
Jasně, teď je tedy otázka, zda pro titan/Titan zvolit druhou či třetí variantu. Je mi to celkem jedno, ale měli bychom něco zvolit a adekvátně předělat příslušné odkazy. --Radouch 12:39, 17. 1. 2005 (UTC)
Osobně jsem stoupenec třetího řešení, druhé mi přijde nevhodné. -- Vít Zvánovec 14:15, 17. 1. 2005 (UTC)
Třetí varianta se mi zdá nejrozumnější, přičemž primární význam bude nejspíš chemický prvek.
-- Egg 15:25, 17. 1. 2005 (UTC)

Titan se také používá ve zdravotnictví jako umělé náhrady kloubů mělo by to být v článku uvedeno aby článek byl objektivní.

Titan - chyba v elektrických veličinách[editovat zdroj]

Měrný elektrický odpor = 1/Elektrická vodivost. Ten by měl být tedy 420 nΩ.m resp 0,42 μΩ.m.

Titan a nádobí[editovat zdroj]

V článku mi chybí aspoň zmínka o titanovém nádobí"" .

Mezi námi laiky jsou dvě teorie -

1: titanové nádobí je z kovového titanu a je proto velmi drahé a mimořádně kvalitní 2: titanové nádobí je z jiného kovu a jen jeho povrch obsahuje sloučeniny titanu, nádobí nijak mimořádně nevyniká a jeho prodej za vysoké ceny je za hranicemi obchodní etiky. Zajímal by mne názor znalce - laických názorů a reklam si můžeme přečíst spoustu.


Chyba v textu.Nitridace oceli je něco jiného s Ti to nemá nic společného.Nitrid titanu nebo bóru se nanáší povlakováním na ocel tenká vrstvička je tvrdá neodlupuje se,je odolná na otěr.Požívá se především na řezné nástroje.("zlatá vrstva")