Diskuse:Tisícovka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podivný článek[editovat zdroj]

Zdroje jsou jen samé vlastní, žádné dva nezávislé (snad jsem nic nepřehlédl), článek nesplňuje předpojlady významnosti. Z hlediska geologie, geomorfologie, ekologie a dalších disciplín málo relevantní informace. Spíše kuriozita.--83.240.125.137 20. 8. 2013, 22:43 (UTC)

Přidán {{Vlastní výzkum}}. --Mario7 (diskuse) 20. 8. 2013, 23:55 (UTC)
Doplněny další nezávislé zdroje a související články, předpoklady významnosti jsou (myslím) jednoznačně splněny. Z hlediska topografie nebo třeba horské turistiky je Tisícovka relevantní podobně jako obdobná Osmitisícovka (u níž mimochodem 2 nezávislé zdroje nejsou). S pojmem tisícovka se lze běžně setkat v článcích na serverech typu Treking.cz, Cestovani.idnes.cz, Krnap.cz apod. Je také oblíbeným námětem pro geocaching (např. série Jizerské či Rychlebské tisícovky). Záštitu nad projektem Tisícovky Čech, Moravy a Slezska převzal dokonce prezident ČR (viz dopis prezidenta Klause z roku 2003), což by jistě neudělal, kdyby šlo jen o bezvýznamnou kuriozitu. --Maoman (diskuse) 23. 8. 2013, 20:54 (UTC)
V pořádku, děkuji. --Mario7 (diskuse) 23. 8. 2013, 21:01 (UTC)

Rozdělit[editovat zdroj]

90% procent toho článku, nebo i více, je zdrojováno z jednoho webu tisicovky.cz, případně stejnojmennou knihou stejných autorů, schází tady další nezávislý zdroj. To mi nějak nedává smysl. Navrhuji přesunou většinu z obsahu do článeku Tisícovky Čech, Moravy a Slezska (a nahradit už existující přesměrování, proč by měl být turistický web přesměrován na obecný pojem?). Zbytek by se mohl sloučit s existujícím Seznamem tisícovek v Česku.--Ladin (diskuse) 3. 10. 2013, 18:52 (UTC)

V nejbližších dnech provedu úpravy, aby se upozadil projekt tisicovky.cz a zdůraznila podstata tisícovky coby hory nad 1000 metrů. Reference vedoucí na web projektu slouží k potvrzení hodnot dodatečných kritérií (která jsou myslím velmi užitečná k rozlišení skutečné hory od libovolného místa na mapě s kótou přes 1000 metrů, což byla mj. častá chyba předchozích seznamů českých tisícovek) a k doložení počtů takových vrcholů v jednotlivých pohořích, což myslím smysl dává. Plánuji přidat i související informace o Brdských osmistovkách a Lužických sedmistovkách, které dále podpoří skutečnost, že pojem Tisícovka není nějaká marketingová značka soukromého projektu, ale obecný pojem, známý tisícům horalů a zasluhující si solidní encyklopedické zpracování a ne jen malou poznámku v seznamu hor.
S rozdělením článku upřímně řečeno nesouhlasím, po upozadění informací o projektu už myslím nebude důvod. Článek pojednává i o tisícovkách (a n-tisícovkách) v ostatních zemích/pohořích a navíc odkazuje na zajímavé související články a externí odkazy. Obsahuje i souhrnný přehled počtů tisícovek v jednotlivých pohoří doplněný o nejvyšší vrchol a jeho výšku, což je v několika ohledech překvapivé srovnání - např. nejvyšší Krkonoše jsou až třetí v počtu tisícimetrových vrcholů, naopak téměř neznámé Rychlebské hory mají víc tisícimetrových vrcholů než mnohem známější Jizerky a i jejich nejvyšší hora (mimochodem také Smrk) je o chlup vyšší. Tyto informace nikde jinde nejsou a k přenesení do seznamu hor se nehodí. A zakládat o soukromém projektu samostatnou stránku mi také nepřipadá užitečné, nicméně zmínit jej jako zdroj některých informací k tisícovkám je naopak nezbytné.
Mimochodem to zmíněné přesměrování jsem vytvořil ve slabé chvilce poté, co jsi ve článku Prominence změnil odkaz na tuto stránku odkazem na (neexistující) článek o projektu. Teď už tam ten odkaz není (uznávám, že ani ten původní odkaz nebyl ideální), zůstala jen reference a přesměrování bylo navrženo ke smazání.
--Maoman (diskuse) 4. 10. 2013, 21:15 (UTC)
Tak mi to nedalo a výše popisované změny jsem už zapracoval. Projekt tisicovky.cz je výrazně upozaděn (a souhlasím, že to článku prospělo), reference z výše uvedených důvodů zůstaly. Dalších nezávislých zdrojů zmiňujících české tisícovky jsou spousty, některé jsou uvedeny v externích odkazech (což myslím na prokázání významnosti stačí), jiné jsou zmíněny v předchozí diskusi (články na Treking.cz, Cestovani.idnes.cz, Krnap.cz nebo tisícovkové série na Geocaching.com). Oproti minulé verzi je doplněna obecná definice samostatného vrcholu, vysvětlení použití prominence (s příklady z Alp a Himálaje) a dále jsou pro doplnění přidány Brdské osmistovky a Lužické sedmistovky. Zmíněné přesměrování už neexistuje. Důvody pro rozdělení článku tak myslím pominuly, a proto jsem obě šablony RozdělitČásti odstranil. Další diskusi a připomínkám se samozřejmě nebráním.
--Maoman (diskuse) 5. 10. 2013, 01:04 (UTC)
Prosím kolego, zkuste se držet zvyklostí na wikipedii i obyčejné slušnosti a nechte návrhy ostatních wikipedistů na rozdělení v článku alespoň několik dnů nebo lépe týden, třeba se dozvíme názory ostatních. Wikipedie je kolektivní projekt. Vaše poslední úpravy článku jsou prakticky kosmetické, nedoplnil jste žádné nové zdroje, proto jsem návrh na rozdělení vrátil zpět. Prosím už také nepoužívejte termín "prominence". Jak jsem uvedl v diskusi pod lípou, je to vlastní výzkum. Takový pojem v českém názvosloví geodezie a kartografie neexistuje, nedělejme z wikipedie fanouškovský web a zkusme se raději zamyslet, jak napravit stávající stav. Vkládání pseudoodborných termínů do dalších a dalších článků není podle mě dobrá cesta.
Co se týká samotného pojmu "tisícovka", myslím že nemá smysl tady nějak dokládat jeho existenci či používání, ano, to slovo se používá, jako mnohá jiná. Používání pojmu není záruka encyklopedické významnosti. Pokud má mít svůj článek na wikipedii, měli bychom být schopni ho naplnit rozumným obsahem. Jak jsem napsal už výše, prozatím je zde jeden zdroj - turistický web a e-shop tisicovky.cz, to je podle mě dost málo, takže rozdělení do dvou článků mi připadá jako vhodné řešení. --Ladin (diskuse) 5. 10. 2013, 20:56 (UTC)
Navazuji na diskusi na mé diskusní stránce. Na jejím základě jsem včera rozšířil a doupravil článek Tisícovka. Kapitola Tisícovky v Česku nově zmiňuje projekt Ultratisícovky, který je alternativou/doplňkem k projektu Tisícovky.cz, přičemž vybírá jen hory s prominenci nad 100 metrů (obdobně jako seznam Alpských čtyřtisícovek nebo Slovenských dvoutisícovek). Tabulka s počty tisícovek v jednotlivých pohořích pak obsahuje všechny 3 kategorie tisícovek - hlavní vrcholy, vedlejší vrcholy i ultratisícovky a jejím zdrojem je tato stránka na webu Ultratisícovky. Článek tak nyní obsahuje reference a externí odkazy na řadu nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů (mj. Tisícovky, Ultratisícovky, Goat.cz, KRNAP, Český rozhlas) a je už tedy dostatečně ozdrojovaný.
Kapitola Tisícovky v Česku teď obsahuje jen jednu větu, která se věnuje výhradně projektu Tisícovky.cz (druhá věta druhého odstavce). I počty tisícovek pocházejí z projektu Tisícovky.cz jen částečně, jsou totiž doplněné o údaje z projektu Ultratisícovky (počty ultratisícovek i hodnoty prominence a izolace). Přesun části této kapitoly na novou stránku Tisícovky Čech, Moravy a Slezska a zbytku článku do Seznamu tisícovek v Česku by už v současné podobě neměl smysl, především proto, že onen zbytek zahrnuje spoustu témat, která se do Seznamu tisícovek nehodí (zjišťování počtu tisícovek/hor pomocí dodatečných kritérií, ultratisícovky, hodnoty prominence a izolace, netisícovky, tisícovky v zahraničí a některé související články a odkazy) a nebylo by je tedy kam přesunout. Proto jsem šablony RozdělitČásti odebral.
Myslím, že úpravy, provedené na základě této diskuse během posledních 2-3 měsíců, článku Tisícovka velmi pomohly. Je nyní komplexnější a mnohem lépe ozdrojovaný. Děkuji proto kolegovi Ladinovi za spolupráci a podnětné připomínky. --Maoman (diskuse) 15. 12. 2013, 19:22 (UTC)