Diskuse:Thomas Häßler

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Může někdo doložit používání transkripce "Hässler", jde mi hlavně o zdroje v češtině? Zdá se, že německé zdroje používají téměř výhradně verzi "Häßler". --Vachovec1 (diskuse) 7. 6. 2013, 22:07 (UTC)

Renomovaná česká média (např. iDNES, Aktualne.cz, Sport.cz, Český rozhlas) používají "Hässler". Co používají německé zdroje je pro název článku na cs.wiki zcela irelevantní. --Jowe (diskuse) 9. 6. 2013, 13:41 (UTC)

Jsem pro ponechání originálního jména Thomas Häßler stejně jako je tomu na všech ostatních wiki, i když se užívá méně než jeho přepis Hässler.--Chalim Kenabru (diskuse) 9. 6. 2013, 19:01 (UTC)

Jsem také pro ponechání názvu článku v podobě Thomas Häßler. Atila M. Rof (diskuse) 10. 7. 2013, 16:30 (UTC)

Logika této situace: Někdo, koho téma zajímá, si našel čas a dal si práci, shromáždil podklady, vštípil si, co v nich je, zvolil název a napsal článek. Možná v něm udělal nějaké chyby, možná ani ne. Motivy návrhu na přesun jsou formální. Nebo tím bude opravena nějaká chyba? Komu ubližuje, když se článek jmenuje Häßler? --Uacs451 (diskuse) 16. 7. 2013, 08:06 (UTC)

Je pravda, že se Thomas Häßler takhle oficiálně jmenuje, a ne Hässler, ale ten přepis na Hässler nebo dokonce Haessler (v mailech, také při psaní velkými písmeny - velké "ß" neexistuje) by byl možný. A Švýcaři "ß" prakticky vůbec nepoužívají, ti by to jméno přepsali na Hässler. Bylo by ale dobré se podívat, zda existuje jiný článek s oním písmenem "ß" v názvu. Znalosti němčiny nejsou všeobecně velké, proto je pomalu i to "ä" malý problém. Je tam v článku výslovnost toho jména? Ví každý, že "ß" se rovná výslovností českému "s"? A dále: Spousta jmen je na české Wikipedii necitlivě měněna, včetně toho podivuhodného přechylování ženských příjmení všech možných cizinek, zároveň s nepřechylováním jmen mnohých Češek jako je Karolína Peake. --Zbrnajsem (diskuse) 20. 7. 2013, 16:43 (UTC)

Diskuse delší dobu nepokračuje, argumenty nejsou jednoznačné, návrh na přesun nemá dostatečnou podporu. Odstraňuji tedy šablonu, článek zůstane na původním názvu (neobjeví-li se nové podstatné argumenty). --Vachovec1 (diskuse) 20. 5. 2014, 22:39 (UTC)