Diskuse:Teologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jak jsem napsal jinde, teologie je vhodnější podoba než theologie.

rozsah pojmu[editovat zdroj]

Jen drobný dotaz: používá se slova teologie i pro jiné než křesťanské učence, zabývající se náboženským zkoumáním? Mám na mysli třeba příslušníky židovství, islámu, nebo dalších náboženství. Z hesla se zatím zdá že ne, protože například zkoumání jinách Svatých knih než Bible tam zmíněno není. Měly by tam tedy být odkazy na pojmy z jiných náboženství pro srovnání. --Postrach 20:51, 28. 11. 2005 (UTC)

Lze mluvit v podstatě o teologii v jiných náboženstvích; úvodní definice se tomu nevyhýbá. Domnívám se však, že by jak žid, tak muslim měl problém s popsáním toho, zda teologie v jeho náboženství existuje: z historicko-etymologických důvodů a kvůli spekulaci (intellectus fidei), která je teologii v tomto pojetí vlastní. Pokud se někdo pokusí o ekvivalenty v jiných náboženstvích, proč ne. --Dodo 22:30, 28. 11. 2005 (UTC)
Theologie vznikla v křesťanském prostředí - a od vrcholného středověku má ambici být postulována jako věda (tj. snažila se vyhovět aristotelským požadavkům na vědu, používala rozvinutou středověkou logiku apod.)
V arabském prostředí se hovoří o tzv. kalámu, který není tak formalizovaný a spekulativní, alespoň ve středověku je to spíše kritické probírání různých sporných otázek. Někdy se slovo "kalám" používá i pro židovský způsob vedení náboženských spekulací... --Scholipeta 21. 6. 2010, 06:31 (UTC)