Diskuse:Temný den 19. května 1780

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podle anglické stránky se jednalo pravděpodobně o nějaký atmosférický jev, možná způsobený znečištěním ovzduší. Proto bych byl pro přeformulování článku a vysvětlení, aby nedošlo k záměně, nevhodné by bylo i zařazení do kategorie:Zatmění Slunce. Odkaz na tento článek ze zatmění Slunce a vůbec jeho název se mi zdá také zavádějící (viz interwiki). --Gumruch 28. 2. 2011, 15:27 (UTC)

Proč ne, podle popisu očitých svědků bych to viděl také na nějakou atmosférickou záležitost. Jen jsem se v literatuře setkal s označením této události jako zatmění slunce a v této kategorii jsem ji na Wikipedii také hledal. Tak možná nechat u zatmění Slunce odkaz a článek přesunout. Pavel Smolka 28. 2. 2011, 21:12 (UTC)
Zatmění Slunce to bylo nepochybně, třebaže v tomto případě nikoliv Měsícem. T. j. kategorizace pod Zatměním Slunce byla správná. --ŠJů 9. 3. 2011, 17:50 (UTC)
Imho nikoliv, protože do kategorie:Zatmění Slunce by měly být kategorizovány články odpovídající definici v hlavním článku Zatmění Slunce: …astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce…. Také proto je kategorie Zatmění Slunce v kategoriích Slunce a Měsíc, což by v tomto případě bylo částečně nesmyslné. Chápu to tak, že název kategorie Zatmění Slunce je pro zjednodušení, aby nemusela být pojmenována Zatmění Slunce Měsícem, čemuž má odpovídat obsah. Přesun článku na současný název Temný den 19. května 1780 vítám. --Gumruch 5. 8. 2011, 00:37 (UTC)