Diskuse:Televizní zkušební obrazec

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Betzdorf

Please note that the image commons:File:Telefunken FuBK test pattern.svg that is used in this article contains a number of bugs or flaws. Consider using commons:File:FuBK-Testbild.png instead. Sorry for speaking english, but I’m only able to contribute in german or english.

Bitte beachtet, dass das Bild commons:File:Telefunken FuBK test pattern.svg in diesem Arttikel eine Anzahl an Fehlern oder Bugs enthält. Ziehe in Betracht, stattdessen commons:File:FuBK-Testbild.png zu benutzen. Entschuldigt bitte, dass ich hier deutsch schreibe, aber ich kann halt nur Deutsch oder Englisch.

-- Pemu (diskuse) 7. 8. 2015, 13:48 (CEST)Odpovědět

Ve vašem článku mi zásadně nesedí tato věta: "Brzy se však prokázalo, že norma SECAM není vhodná pro studiové zpracování a tak i když z politicko-ekonomických důvodů musela norma SECAM zůstat pro distribuci pozemního vysílání, mohla ČST od 80. let veškerou studijní techniku postupně přestavět na normu PAL, takže se změnil i zkušební obrazec." Z čeho tak usuzujete, resp. čerpáte tuto informaci? Ve vašem článku uvedené související články a externí odkazy takovou informaci neobsahují. Od r. 1973 do 1990 jsem pracoval v Tesle Radiospoj, nejprve jako konstruktér, později vývojář a nakonec vedoucí typové zkušebny. Mým denním chlebem byl vývoj, měření a nastavování parametrů televizní studiové techniky, kterou jsme vyráběli pro Českosloveskou televizi. Tato studiová technika se po celou dobu vyvýjela a vyráběla v obou normách, SECAM i PAL a byla Teslou exportována do mnoha zemí. Největším odběratelem byla ČsT, dále SSSR a další země tzv. východního bloku. Srovnání norem SECAM a PAL je značně problematické. Co se týče kvality obrazu ve studiu jsou naprosto shodné, jen specialista tenkrát na monitoru poznal, co je SECAM a co PAL. Co se týče obrázku na přijímači, byl asi subjektivně lepší PAL, ale pouze proto, že v SECAMu se více projevilo zkreslení přenosem a dekodéry SECAM v televizorech byly více "ošizené". Prosím o úpravu zmíněného textu. Betzdorf (diskuse) 5. 6. 2016, 18:37 (CEST)Odpovědět