Diskuse:Televizní norma

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Mormegil

Jen bych sem chtěl přidat, co zde asi není o analogovém vysílání, než se na to úplně zapomene:

  • Umožňovalo i přenos duálního (dvoujazyčného) zvuku. (Podle "vlastního výzkumu" posunutá nosná, bylo možné přijímat na obyčejném rádiu.)
  • Umožňovalo přenos "širokoúhlého" obrazu (16:9) se stejným počtem řádků, jako přes celou obrazovku, tzn. "neletterboxovaného" - nevím jak se to nazývalo. (Nevědomě zmíněno např. zde.)--P.01 (diskuse) 19. 12. 2016, 22:21 (CET)Odpovědět
  • Duální zvuk je technologicky normální stereo (viz Televizní norma#Zvuk; „české stereo“ vskutku s druhou nosnou posunutou o 242 kHz výše), jen s tím, že místo vysílání levého a pravého (resp. tedy mono+delta) se vysílá jazyk 1 a jazyk 2. Indikace, zda je to stereo nebo duální, je pomocí pilotního tónu na 54kHz nosné ve druhém kanálu, ale to je, řekl bych, poněkud technický detail.
  • Širokoúhlý obraz je jen otázka jediného příznaku, zda má TV obraz letterboxovat, nebo roztáhnout, z hlediska obrazu samotného se nemění nic. Tenhle příznak je součástí informací o obrazu, v článku zmíněných v „[…] informace o obrazu (viz též PALplus)“. Článek PALplus samozřejmě můžete napsat, jakkoli už to začíná být celé spíše historická kuriozita.
--Mormegil 20. 12. 2016, 11:29 (CET)Odpovědět