Diskuse:Tautologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Jakub Moc

Tautologie (z řeckého ταυτολογία tautologia výpověď o témže) je vždy pravdivý výrok, který ovšem nemá žádnou vypovídací hodnotu.

Buď by to chtělo nějaký konkrétní příklad, nebo je to významově úplně stejné jako poslední věta. Tautologie v logice znamená složený výrok, který je vždy pravdivý, bez ohledu na pravdivost jednotlivých částí takového výroku např. "Buď bude zítra pršet, nebo zítra pršet nebude"

U výroků totiž nezkoumáme "vypovídací hodnotu" ale pouze jejich pravdivost a nepravdivost. Například: "Morochos je kvadruzřivý malopus" určitě není tautologie. -- Pastorius 07:48, 18. 5. 2005 (UTC)

Máte pravdu, oč mi šlo: v původní formulaci se jednalo o vymezení v podstatě ligvistické. Pokoušel jsem se najít formulaci, která by byla schopná obsáhnout logickou i ingvistickou definici. Sám se domnívám, že i významově zde platí primát logiky, ze které pojem pochází. Máte nějakou představu o řešení? Anebo prostě vrátit do původního stavu s tím, že teď nic lepšího nevymyslíme? --Dodo 08:00, 18. 5. 2005 (UTC)
Právě že představu nemám. Pokud bych měl, upravil bych to. Nevím, jak vždy pravdivý výrok, který nemá žádnou vypovídací hodnotu vypadá. Pokud je to jednoduchý výrok a nemá žádnou vypovídací hodontu, nelze ani určit, zda je pravidvý nebo nepravidvý. Pokud je to složený výrok "Buď bude zítra pršet, nebo zítra pršet nebude", je to přesně ten případ, který je už popsán. Je pravdivý, ale nemá žádnou vypovídací hodnotu.
Jestli to není náhodou tak, že takový výrok nemá žádnou vypovídající hodnotu právě proto, že je vždy pravdivý. Vždy pravdivý výrok je nám totiž dost na houby. --Miraceti 08:44, 18. 5. 2005 (UTC)
Ale ano. V tom není spor. Já jen tvrdím, že 1. a poslední věta článku jedno jsou a proto navrhuji první větu zrušit. Pokud to tak ale není, chci to vysvětlit nebo uvést alespoň jediný příklad, který není totožíní z příkladem v poslední větě. :) -- Pastorius 08:49, 18. 5. 2005 (UTC)
Zkusil jsem to přeformulovat, teď by to ovšem chtělo doladit, aby byl jasný rozdíl mezi tautologií a pleonasmem. Hm. :( --Dodo 08:53, 18. 5. 2005 (UTC)

Preco je v <Související články> Epiteton? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 147.229.208.84 (diskuse) 1. 12. 2010, 19:34 (CET)Odpovědět

Neviem. (odstranil jsem) Zagothal 6. 12. 2010, 13:15 (UTC)

„Kampanologie je věda, která se zabývá vznikem, vývojem, výzdobou, funkcí a akustikou zvonů.“ - definice je tautologie???? "Trombocyty jsou krevní destičky" neříká že A=A, ale pro člověka, který nezná slovo "trombocyty" sděluje že *=A --DRobert (diskuse) 21. 12. 2017, 09:09 (CET)Odpovědět

Souhlasím. Tautologie má být pravdivá už ze samotné stavby. Tedy "Buď A, nebo A." je vždy pravdivé, ať je A cokoliv. "A je B" není vždy pravdivé. A když náhodou je pravdivé, tak to stále nemusí být tautologie. Odstraněno. --Jakub Moc (diskuse) 15. 12. 2022, 19:23 (CET)Odpovědět

Lingvistický a logický obsah...[editovat zdroj]

Tenhle článek by potřeboval velké přepracování, které by oddělilo lingvistické chápání (v současnosti většina našeho článku) a logické chápání (v současnosti kousek v úvodu - ale pro srovnání třeba prakticky celý článek v angličtině). Takhle je to hodně divný kočkopes... --Okino (diskuse) 29. 6. 2019, 21:24 (CEST)Odpovědět

Musí jít o složený výrok?[editovat zdroj]

První věta článku říká, že tautologií může být pouze složený výrok. V sekci Tautologie#Formy tautologie se ovšem užívají příklady, které jsou podle článku Výrok (logika) výroky jednoduchými. Přidávám tedy požadavek na zdroj. --Melebius (diskuse) 2. 12. 2019, 11:42 (CET)Odpovědět