Diskuse:Svatojánská noc

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Potřeboval bych poradit, jak ozdrojovat tvrzení. Postrach po článku rozesel různé šablony, ale bohužel se neobtěžuje vysvětlit podrobnosti. Mám například doložit slovo "musela"? Dokázal bych pochopit, že mám ozdrojovat to, co je napsané v celém odstavci. Ale jak mám ozdrojovat jednotlivá slova? --Pastorius 21:43, 24. 6. 2008 (UTC)

Stačí uvést, že je to podle legendy a uvést odkaz na zdroj, z něhož jste tu legendu čerpal. Pokud samozřejmě máte věrohodný zdroj toho, že každá dívka splňující v článku popsaná kritéria musela provést popsané činnosti i ve skutečnosti, sem s ním (o jeho existenci pochybuji). Nepravdivá tvrzení by v článku neměla zůstat. Šabloby jsem dal k místům, která se tváří rezolutní sdělení pravdivé informace. --Postrach 21:48, 24. 6. 2008 (UTC)

??? Tady se dostáváme na tenký led lingvistiky. Je to stejné, jako když tvrdím, že pokud chci mít štěstí a vidím kominíka musím se chytnout za knoflík. Ano, pokud tomu věřím, pak musím, pokud tomu nevěřím, nemusím. Pokud je to pověra pak závisí mů vztah k předepsaným činnostem na tom, zda pověře věřím nebo chci věřit. Pokud to dokážete formulovat pregnantněji, udělejte to.

S vaší interpretací o "rezolutnosti" nesohlasím. To že je to lidový zvyk je napsáno v úvodní větě. Tady je to věcí interpretace. Souhlasím s tím, že chybná a nesprávná tvrzení do článku nepatří. Budete-li ale označovat značkou doplnit zdroj i informace, které při správné interpretaci textu jsou evidentní a obecně známé (např. že se při svatojánské noci otevírají zlaté poklady, jeskyně a že kvete zlaté kapradí) budete za blázna. --Pastorius 22:09, 24. 6. 2008 (UTC)

V článku jsou pomíchána fakta a legendy. Proto žádám o zdroje, na nichž je článek postaven. Pokud by byly dodány, podívám se do nich a upravím jej sám. Takhle se handrkujeme už hodinu o to, ze které knížky je čerpáno. --Postrach 22:15, 24. 6. 2008 (UTC)

No nic. Jdu spát, třeba do zítřka někdo nějaké zdroje dodá. --Postrach 22:17, 24. 6. 2008 (UTC)