Diskuse:Svatý Antonínek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhované rozdělení a názvy nových článků[editovat zdroj]

Fagnes navrhl rozdělit stávající článek Svatý Antonínek "tak, že informace o kapli budou přesunuty do nového článku kaple svatého Antonína Paduánského (Blatnice pod Svatým Antonínkem), zbytek do článku Blatnická hora a tento článek bude přeměněn na rozcestník". Proti rozdělení samotnému nic nemám, jen mám výtku k navrhovaným názvům nových článků: Zjednoznačnění názvu kaple, nacházející se na hranici dvou obcí, okresů i krajů, dodatkem "(Blatnice pod Svatým Antonínkem)" by zřejmě "nepřežili" mnozí Ostrolhoťané (historicky mají ke kapli vztah obce na obou stranách kopce - Blatnice i Ostrožská Lhota) a navíc by to "pod Svatým Antonínkem" v názvu bylo tak trochu zbytečnou sebereferencí a činilo už tak dlouhý název ještě delším. Současně navíc, alespoň podle katastrálních mapy, se jako oficiální název kopce jeví "Antonínský kopec" (byť jsem to takto jako rodák z oblasti nikdy neslyšel...) a tento název se i skutečně někde používá. Na jiných mapách (např. mapy.cz) jsem našel vždy jen nanejvýš něco se svatým Antonín(k)em, v různých variantách. "Blatnickou horu" jsem neobjevil na žádné mapě. Souhlasím tedy, aby Svatý Antonínek byl rozcestník. Článek o kopci dále navrhuji pojmenovat Antonínský kopec a článek o kapli pak Kaple svatého Antonína Paduánského (Antonínský kopec). Blahma 8. 1. 2012, 01:32 (UTC)

Přeji hezký den a děkuji za vyjádření. Nedokážu posoudit, jaký je správný název kopce, takže pokud máte za to, že správný název je Antonínský kopec, tak nemám žádné námitky proti tomu, aby se článek o kopci takto jmenoval (s tím, že z ostatních názvů, pod nimiž je znám, by se udělalo přesměrování). Ohledně rozlišovače mám trochu pochybnosti. Bývá pravidlem, že se jako rozlišovač používá název sídla, při němž (v jekož katastru) kostel leží. Je tedy pravdou, že ne vždy se to dá – třeba v případě kaple na Sněžce by určitě nebyl vhodný rozlišovač Karpacz, i když kaple leží už na polském území a Karpacz je nebližší sídlo, ale nejspíš by se použil rozlišovač Sněžka. Těžko říct, jestli Antonínský kopec je natolik významnější než Blatnice, že by se mu dala přednost při volbě rozlišovače. Okolnost, že by to bylo lidem z Ostrožské Lhoty líto, mi nepřijde jako dobrý argument. Všechny tamní stavby leží v katastru Blatnice a jakási poutní cesta k vrcholu vede právě z Blatnice. Fagnes 16. 1. 2012, 10:56 (UTC)
- Vážení, taky pocházím z kraje, jehož dominantou je tento kopec. Antoníček mu říkáme. Že je pod ním Blatnice a taky Lhota, to je sice pravda, ale když sa jede na púť, tož na Antoníček. Nepřipadá mi jako dobrý nápad ukládat ho pod název obce, ať už patří k té nebo k té. Květa 10. 6. 2012 v 08:56
Dobrý den, je tedy pro všechny vyhovující varianta Antonínský kopec a kaple svatého Antonína Paduánského (Antonínský kopec)? Nevznese-li do konce července tohoto roku nikdo námitky, pokusím se rozdělení provést. Zdraví Fagnes (diskuse) 24. 6. 2012, 03:06 (UTC)

Struktura článku[editovat zdroj]

Dobrý den, na veřejně přístupné FB stránce k projektu Studenti píší wikipedii zazněla žádost o vytvoření struktury článku o sakrální stavbě, asi zejména co se týká architektonického popisu. Jako příklad tam byla uvedena tato kaple a další možnosti rozšíření článku. Tak jsem velmi stručné body sepsala na diskuzi portálu Křesťanství, Studenti píší wikipedii. Určitě by byli nápomocni při vytváření přesné struktury i wikipedisté Monudet a Harald. Přeji pěkný den,(KKDAII (diskuse) 9. 10. 2013, 15:16 (UTC)).

Pro snažší dohledání pro úpravy v budoucnu je ta navrhovaná struktura k dohledání konkrétně zde: Diskuse k portálu:Křesťanství/Archiv2#Studenti_p.C3.AD.C5.A1.C3.AD_Wikipedii. --Blahma (diskuse) 30. 5. 2014, 00:53 (UTC)