Diskuse:Svařování svazkem elektronů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K návrhu přejmenování názvu článku: Původní název Svařování svazkem elektronů je výstižnější a běžný v světových jazycích:

Electron beam welding, Elektronenstrahlschweissen. Soudage par fasceaux d'electron. Proto se domnívám, že je vhodnější ho neměnit -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Caboz (diskuse)

V ČSN EN ISO 4063 leží vedle názvů "Electron beam welding", "Elektronenstrahlschweissen" a "Soudage par fasceaux d'electron" český název "Elektronové svařování". Proto bych navrhoval použít název Elektronové svařování jako název stránky a Svařování svazkem elektronů jako přesměrování. Stejně jako je to u metody Svařování v ochranné atmosféře tavící se elektrodou, na kterou vede známější označení MIG/MAG. Bylo by to takto schůdné?. Díky. --aleš/ALu 6. 7. 2011, 18:55 (UTC).

Poznámky k terminologii:Používání názvu "elektronové svařování" místo "svařování SVAZKEM elektronů" se mi nezdá vhodné protože vynechává to nejpodstatněší, tj. soustředění elektronů do úzkého svazku, které přináší nejpodstatnější výhody tohoto způsobu lokálního ohřevu. Dále pak termín "elektrová TRYSKA" se mi jeví mnohem vhodnější než překlad z cizích jazyků "elektronové DĚLO", používaný některými autory. Dělo "střílí" jednotlivé náboje, kdežto TRYSKA dodává spojitý proud částic, v našem případě elektronů, které se pohybují v úzkem SVAZKU. Je mým přáním, aby tyto názvy v české literatuře zdomácněly. Autor článku -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 11. 7. 2011, 12:42 (diskuse) Caboz (CE(S)T)

wikipedie jistě není vhodným, místem ke změnám normalizované terminologie; to doporučuji na příslušnou TNK. budiž dále již na změně trvat nebudu elektronové svařování bude přesměrováno na tento článek. --aleš/ALu 11. 7. 2011, 10:57 (UTC).

Děkuji za pochopení a vstřícnost. -- Tento příspěvek přidal(a) Caboz (diskuse) 11. 7. 2011, 13:03 (CE(S)T)

V článku se znovu objevilo upozornění na podezření z porušení autorských práv, (které předtím už zmizelo). Protože moje pokusy o odstranění tohoto problému zřejmě selhaly, vzdávám se naděje že článek obstojí a smiřuji se s jeho ztrátou. Připadá mi ale dost paradoxní, že se takto někdo zarputile snaží chránit moje domněle porušená autorské práva v ÚPT tím, že mě brání zveřejnit tytéž moje poznatky v české Wikipedii, přestože tentozdroj uvádím.[[Wikipedista:|Caboz]] 21. 7. 2011, 16:02 (UTC)) -- Tento příspěvek přidal(a) Caboz (diskuse) 21. 7. 2011, 18:44 (CE(S)T)

Byl nalezen text shodný s textem, který jste zde vložil, na jiných webových stránkách. Jste-li autor postupujte podle Wikipedie:OTRS. Děkuji za pochopení. --Technyck (aleš/ALu) 21. 7. 2011, 17:46 (UTC).
  • Nerozumím jak mohl být nalezen text shodný tím, který jsem vložil já, když jsem jej od nikud neopsal. Uveďte prosím, kde ten "originál" mohu nalézt.(84.42.225.153 25. 7. 2011, 16:15 (UTC))
    • nerozumím oč žádáte, nikdo vás neobviňuje, že jste něco někde ne/opsal. co se týče tohoto copyvia bylo určeno wikipedistovi se jménem Caboz a ne anonymní ip. pokud jste Caboz račte se laskavě podívat na rámečky, kde je uveden předmětný zdroj. pokud jste p. Zobač postupujte podle Wikipedie:OTRS. Děkuji za pochopení. --Technyck (aleš/ALu) 25. 7. 2011, 16:27 (UTC).


Jsem Zobač a pokusil jsem se postupovat jak doporučeno, tj. odeslal jsem souhlas s použitím mého článku podle návodu.L.Zobač

  • Dík za uvolnění článku k dalším úpravám.(Caboz 29. 7. 2011, 12:09 (UTC)).