Diskuse:Stereotyp

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Iaroslavvs v tématu „NPOV u rodových (genderových) stereotypů

Upravit a sloučení[editovat zdroj]

Tohle není encykl. článek ale slovníkové heslo resp. adresář nahodilých pojmů (viz Wikipedie:Co Wikipedie není) Kromě toho existuje článek Stereotypizace, který je pravděpodobně duplicitní. Navrhuji tedy sloučení obou článků. --Wikipedista:BobM d|p 14. 12. 2012, 06:56 (UTC)

Podíval jste se na ten článek? Je celý jen o psychologickém pojmu a pokud by se sloučil, měl byste možná pravdu v tom, že je to směsice "nahodilých pojmů". Zdraví --Sokoljan (diskuse) 14. 12. 2012, 19:38 (UTC)
Ted vás vážně nechápu. Dosavadní obsah není ničím než náhodnou směsí. Pokud by došlo ke sloučení, zbylo by zde zřejmě přesměrování, nikoliv tento hybrid. --Wikipedista:BobM d|p 14. 12. 2012, 19:42 (UTC)
Na druhé straně se můžeme dohodnout na vytv. rozcestníku. Pak se slučovat nebude. --Wikipedista:BobM d|p 14. 12. 2012, 19:44 (UTC)
Tohle je encyklopedický článek, vysvětluje význam relevantního pojmu z hlediska různých oborů. Slovníkové heslo to není, doporučuji navštívit wikislovník, ať už konečně víte jak slovníkové heslo vypadá. Adresář nahodilých pojmů už vůbec ne, co je tam nahodilého??? Na vaše nesmyslně lepené šablony a názory bez argumentů začínám být alergický. --Elm (diskuse) 15. 12. 2012, 01:34 (UTC)
@Elm: to že máte opačný názor ještě neznamená že máte pravdu. Tohle není encykl. článek ale soubor / adresář nahodilých pojmů. --Wikipedista:BobM d|p 15. 12. 2012, 06:35 (UTC)
Můžete laskavě začít argumentovat? Zanechte laskavě template bombingu. Dle vás článek potřebuje upravit, teď už tam šablona není, protože jste odstranil "* ", což z něj rázem udělalo článek, který nepotřebuje upravit. Podivný přístup. Můžete mi laskavě jako hlupákovi, kterému to vůbec nedochází, proč tvrdíte, že použití stereotypů v rámci různých oborů je adresář nahodilých pojmů? A můžete dodat nějaký slovník o tomto slově, jež by se podobal tomto encyklopedickému článku? Příště raději hned zakládejte diskuzi o smazání pokud nejde o encyklopedický článek, zahlíte sice diakuze, ale třeba po desátém návrhu, který bude odmítnut komunitou zanecháte aktivity difamace článků tvrzeními, že jde o slovníkové hesla. --Elm (diskuse) 15. 12. 2012, 10:56 (UTC)
Kolego vyprošuji si váš ton. Za prvé článek hodlám upravit a za druhé viditelně šabl. neplní svou funkci, pokud vůbec odmítáte diskutovat o jejím použití v článku (který skutečně základní úpravu vyžaduji). Ohrazuji se proti obvinění z ničení článku nebo template bombing. Pokud ani nevíte co vandalismus je, přečtěte si wp:vandalismus. --Wikipedista:BobM d|p 15. 12. 2012, 11:40 (UTC)
Kolego, nemusíte si nic vyprošovat. Článek jste upravil tím, že jste odebral "* ", což je zcela neopodstatněné odůvodnění pro šablonu upravit. Problém je, že článek podle vás "skutečně základní úpravu vyžaduji", místo toho, že by článek úpravu potřeboval. Fakt, že devalvujete články úpravovými šablonami, kde je, korektně řečeno, nanejvýš sporné jejich umístění s typickými bezargumentačními důvody tohle není encykl. článek, ale slovníkové heslo, ač když se podívám na wikislovník tak slovníkové heslo vypadá naprosto jinak, tak se pak nedivte, že vaše činnost je označena jako ničení či template bombing. Prostě a jednoduše vaše používání šablony upravit a dalších šablon je často zcela mimo případy na něž se používá. --Elm (diskuse) 15. 12. 2012, 22:15 (UTC)

Externí odkazy[editovat zdroj]

Vyhazuji:

Etymologie[editovat zdroj]

Typografický/tiskařský výraz stereotyp sice vychází z řecké předpony stereos, která se obvykle překládá jako „pevný“, ale znamená také „trojrozměrný“, což se sice nehodí v psychologickém a sociologickém pojetí významu stereotypu (pevně zakořeněný…), ale vzhledem k tomu, že stereotyp je narozdíl od ostatních tiskových forem, které jsou ploché, trojrozměrný (upíná se na válec), bylo by lepší odvozovat význam spíš od toho, že stereotypy se používaly hlavně k tisku ve vysokých nákladech (noviny), od opakování.

Výraz klišé, kterým se stereotyp ve článku vysvětluje, je štoček – tisková forma, v tomhle případě plochá, ať už pro tisk opakujících se pasáží textů nebo pro tisk ilustrací. --Garçon (diskuse) 25. 7. 2018, 12:56 (CEST)Odpovědět

NPOV u rodových (genderových) stereotypů[editovat zdroj]

Umístil jsem šablonu, protože tu jednoznačně byl porušen NPOV. Podsekce není nezaujatý popis stereotypů, ale stereotypní femi-gender agitka proti mužům – a použité zdroje jasně ukazují, že taková předpojatá agitace má v dnešním intelektuálním diskursu i společenské praxi zastání až na těch nejvyšších místech; právě proto by se jí alespoň Wiki v souladu se svými ideály měla postavit a budovat tu informačně důvěryhodné, nepředpojaté a objektivní prostředí.

Navíc, zcela chybí popis stereotypů pozitivních (protože i ty existují!). --Iaroslavvs (diskuse) 15. 2. 2023, 18:49 (CET)Odpovědět