Diskuse:Starověké Athény

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatelky Miha Trochael v tématu „K šabloně po 2 letech

K šabloně[editovat zdroj]

Žádám o to, aby nebylo zaměňováno město Athény a starověký Athénský městský stát, k němuž patřila celá Athika, stejně jako některá další menší území. Pokud článek pojednává o obou pojmech je nejvyšší čas uvažovat o jeho rozdělení --Kirk 15:29, 2. 11. 2007 (UTC)

Athény byly ve starověku městským státem, který postupně nabyl takového významu, že se mu podařilo sjednotit celý poloostrov Attika (nikoli Athika), na němž ležel, pod svou vládou. Za řecko-perských válek (konkrétně r. 478 př. n. l.) vznikl athénký (též délský) námořní spolek, z něhož se později vytvořila athénská námořní říše.
Článek Starověké Athény pochopitelně nepojednává o současném městě Athény, ale o životě ve starověkých Athénách a na územích, která Athény ovládaly. Proto nevím, proč by se měl článek rozdělit. Jediná úprava, kterou by bylo vhodné provést, je sloučení odstavce Olympijské hry s článkem Olympie (neboť toto město leželo na poloostrově Peloponés) nebo jeho přepracování s důrazem na ty dvoje olympijské hry, které se konaly v Athénách.
Specifikujte prosím, v čem konkrétně je podle Vás zpochybněna faktická přesnost článku, nebo šablonu "Přesnost" odstraňte. Díky --David Kozler 16:57, 2. 11. 2007 (UTC)

Nepřesnost tkví zrovna v tom, že zde není výslovně uvedeno, co se týká města a co státu. --Kirk 14:18, 3. 11. 2007 (UTC)

Ad David Kozler Předně je třeba lépe definovat pojem starověké Athény, jistě sám uznáte, že ve starověku nebyly Athény hlavním městem Řecka – ostatně ani není jasné, co všechno by se za Řecko mělo považovat, neboť takový stát v politickém smyslu neexistoval. Jirka O. 17:22, 3. 11. 2007 (UTC)

Článek jako takový je dost zavádějící. O čem vlastně je? O současném městě nebo o starověkém městském státu? Jednotlivé podkapitoly vyznívají jako neúplné útržky z jiného kontextu a celý text se jeví jako nahodilá kompilace částečně nesourodých nebo jen povrchně podaných informací. V současném stavu bych doporučoval sloučení jednotlivých informací s odpovídajícími hesly a článek bych jako takový smazal. V opačném případě bude všechno třeba řádně přepracovat. --Mercy 18:55, 3. 11. 2007 (UTC)

Mercy: Spíše bych se ptal, zdali je článek o starověkém obdobé města nebo o starověkém městském státě. Rozhodně nikdo nemůže tvrdit, že území města Athény bylo ve starověku vždy totožné s územím Athénské polis, což byl myslím oficiální název dotyčného státu. Proto by měl být článek rozdělen na články Athénská polis (pojednávající o státě) a Athény ve starověku (pojednávající výlučně o městě v období starověku). Pak mě ještě napadá, že vlastně nevím přesně co všechno k Athénské polis v období její největšího rozsahu náleželo. Vím, že k ní náležela celá Attika v rozsahu historické oblasti (= většina pevninské části moderní správní jednotky Attika bez Megaridy, města Erythres) a podle hodně podrobných map také jihovýchodní část moderní správní jednotky Viotía. V případě, že bylo území Athénské polis shodné s územím historického oblasti Athika, tak bych informace o státě vložil do článku o historické oblasti Attika --Kirk 19:12, 3. 11. 2007 (UTC)

Podle mne by bylo jednodušší vytvořit z toho Dějiny Athén, tak jak to mají i na ostatních Wikipediích – třeba s využitím en: a de:. Pokud byste se do toho, Mercy, pustil, pomůžu v tom po víkendu i já. Jirka O. 19:31, 3. 11. 2007 (UTC)

Dějiny Athén mi přijdou jako neutrálnější název článku. Dnes se k tomu ale už nedostanu, takže bych zkusil něco vytvořit během příštího týdne a pak bych dal vědět. Přeji pěknou neděli --Mercy 08:17, 4. 11. 2007 (UTC)

Zdravím, omlouvám se za zpožděnou odpověď, ale trochu jsem neodhadl své časové možnosti a obávám se, že se k vytvoření tohoto článku jen tak nedostanu. Něco jsem začal kompilovat na svém pískovišti, avšak moje momentální studijní a pracovní zaneprázdnění mi bohužel v tuto chvíli nedovoluje se tomu více věnovat. :-( Snad během Vánoc... S pozdravem --Mercy 11:00, 20. 11. 2007 (UTC)

K šabloně po 2 letech[editovat zdroj]

Uvědomuji si, že je tato debata trochu starší, nicméně ona zpochybňující šablona zde stále straší. Ohledně názvu bych se přikláněl spíše k jednoduššímu a obecně užívanějšímu - mysleme na průměrného čtenáře, který se učil o starověkých Athénách, či o jejich dějinách. Výrazy jako polis, nebo oddělování historie sídla samotného od historie obce mi přijde matoucí a nechal bych to na struktuře článku.

Je možné po 2 letech odstranit onu šablonu 'zpochybněno??? --EdmundSquirrel 13. 10. 2010, 10:05 (UTC)

Zdá se mi, že ji může odstranit prakticky každý. Ale upřímně, už jen název zdroje "Děsivé dějiny" je dost děsivý na to, abych od šablony dala kurzor pryč ;-) Asi by to vážně chtělo znatelně vylepšit, může to určitě vypadat líp (informovaněji). Začala jsem trochu s Demokracií, směle se přidejte, pánové (i dámy a všechna ostatní pohlaví). --Miha Trochael (diskuse) 22. 2. 2015, 04:44 (CET)Odpovědět