Diskuse:Stalinismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poslednímu odstavci opravdu chybí zdroj. Je jím totiž hlava uživatele s IP adresou 82.100.0.86, který tak pěkně editoval např. článek o environmentalismu. Jsem pro smazání, popř. o redukci na dvě, tři věty, popř. jako citát jednoho možného pohledu na stalinismus. Hm? Alaiche /alɛʃ/ 01:25, 4. 2. 2007 (UTC)

Také jsem pro smazání posledního odstavce. Nejen že mu chybí zdroj, ale i jeho informační hodnota a jazyková kvalita jsou pochybné. Připomíná spíše pokus o politické hodnocení. Není mi z textu jasné, čeho vlastně má být negací (předmarxistických teorií, marxismu, Lenina?). V další části věty je pojem fašismus patrně užit jako politická nadávka, nikoli jako ustálený termín. -- MSL 08:51, 3. 7. 2008 (UTC)

A je Stalinismus vůbec teorie? Já měla pocit, že je to spíše jistý druh praxe. tedy napsal Stalin nějaké knihy, ve kterých by formuloval svou ideolgii. Marx ano. Lenin ano, ale o Stalinovi nic nevím. Pokud ano, pak informace o tom patří do článku. Pokud ne, tak bych nepoužívala slovo teorie. Spíše by se dalo mluvit o jistém stádiu dějin SSSR a zemí, na něm závislých.

... škoda, že se bojíte podepsat ...., dle mého osobního IMHO soudu je stalinismus samostatná teorie a myslím si, že podkladů pro to v českých i ruských dějinách máme dost a dost ** --MiroslavJosef 10:30, 3. 5. 2008 (UTC)

Stalin samozřejmě také publikoval. Známé jsou např. práce Marxismus a národnostní a koloniální otázka, Otázky leninismu, nebo Závrať z úspěchů. Podle mého názoru však rozvíjel marxismus v daných podmínkách. Takže o stalinismu jako o teorii bych nehovořil. Každý teoretik přece nemusí mít svůj vlastní -ismus. Pokud jde o popis politické praxe v době vlády Stalina, je asi tento pojem na místě, i když jeho zavedení je jistě politicky účelové. -- MSL 08:51, 3. 7. 2008 (UTC)
Nerozumím tomu proč by zavedení tohoto pojmu mělo být nějak politicky účelové - zase tolik lidí, kteří mají na svědomí desítky miliónů životů svých spoluobčanů, na tomto světě neběhá ... ** --MiroslavJosef 08:58, 3. 7. 2008 (UTC)