Diskuse:Stachové z Hrádku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Celá pasáž o příbuzenství s Přemyslovci je nesmysl (a to nemluvím o její pochybné jazykové úrovni). Odborná literatura namátkou České dějiny Václava Novotného, ale třeba i nejnověji Velký sborník o Přemyslovcích žádnou takovouto spojitost neznají a je zjevně vyfabulována. I zbývající text působi zvláštně a je otázkou, zda by článek nezasluhoval spíše {{urgentně ověřit}}. Tim nezpochybňuji existenci článku, ale zpochybňuji text, který článek obsahuje... --Saltzmann 2. 1. 2011, 09:52 (UTC)

Stachové z Hrádku nejsou ani v Maškových Šlechtických rodech, Myslivečkově Velkém Erbovníku ani v Almanachu české šlechty. Z toho mi vychází, že jejich existence po Bílé hoře je silně diskutabilní. Jsou uvedeni v Sedláčkově Českomoravské heraldice (II. díl. str. 30), nicméně to je vše.--Yopie 2. 1. 2011, 19:16 (UTC)
Doplnění: Dle Ottova slovníku naučného, heslo Drslavici:"Vladykové Sulkové a Stachové z Hrádku byli kolem Strážova usedlí a vymřeli v XVI. stol.". Podle hesla na německé wiki de:Nikolaus von Ybbs Nikolaus stammte vermutlich aus einer Ybbser Patrizierfamilie, tedy pocházel z měšťanské rodiny z rakouského města Ybbs a totéž tvrdí i renomovaná Allgemeine deutsche Biographie & Neue deutsche Biographie (viz [1]). Ještě ověřím příbuzenství Drslaviců s Přemyslovci, ale zdá se mi také vyfabulované. --Yopie 5. 1. 2011, 02:37 (UTC)

Odstranil jsem informace o příbuznosti s Přemyslovci. Relevantní moderní historiografie se o tom (pokud vím) nezmiňuje. Viz výše. --Saltzmann 5. 1. 2011, 08:21 (UTC)