Diskuse:Shannon Elizabeth

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrh na přesun[editovat zdroj]

Elizabeth není příjmení, přechýlení je zde nesmysl, který skoro nikde kromě stránek Wikipedie nenajdete. --Jowe (diskuse) 4. 11. 2013, 16:47 (UTC)

Podle toho, jak jsem zběžně gůgloval, se přechýlení skutečně vyskytuje málo … ale zdá se, že to není ani tak tím, že by se v českých textech nepřechylovala, ale spíš tím, že se v nich celkově málo vyskytuje. Nejsem si jist, že zde lze mluvit o výjimce, o zažitém nepřechylování, když ji málokdo zná.--Tchoř (diskuse) 5. 11. 2013, 12:09 (UTC)
Podstatnější je však to, že se nejedná o příjmení. --Jowe (diskuse) 5. 11. 2013, 12:14 (UTC)
Ne, to podstatné opravdu není – že se nejedná o příjmení. Název článku na české Wiki má být totiž očekávaný, nikoli nutně uvádět skutečné příjmení. Podle této logiky bychom museli přesunout články jako Lída Baarová nebo Ema Destinnová, což snad nikdo nechce, i když se nejedná o tebou protěžovaná „příjmení“ osob. Prostě, je-li očekávaná forma Elizabeth, tak přesuneme, zatím jsi žádné zdroje, průzkum nedodal.--Kacir 5. 11. 2013, 12:27 (UTC)
Nesrovnávej umělecká příjmení s křestními jmény. Shannon Elizabeth jsou její dvě křestní jména, pod kterými je známá. Křestní jména se nepřechylují. Dodej případně zdroj, který říká, že je-li cizinka známá pouze pod svými křestními jmény, tak se to poslední přechyluje. Elizabethová je nesmyslný a neočekávaný tvar, viz google. --Jowe (diskuse) 6. 11. 2013, 06:59 (UTC)
Je jedno, jestli jsou křestní jméno nebo pseudonym přechýleny nebo nepřechýleny. Rozhodující je očekávaný název. Stejně bych mohl argumentovat, že je nesmysl přechylovat pseudonymy, přestože se běžně přechylují (Sofia Lorenová). Wikipedista tady z článku (terciárního zdroje) nemůže dělat zdroj primární, kterým bude určovat, co je a co není nesmyslné, když tvar „Elizabethová“ používají sekundární zdroje [1], [2]. Jak jsem psal výše, rozhodující je očekávanost. S přesunem nemám problém, toto je méně očekávaná varianta.--Kacir 6. 11. 2013, 15:08 (UTC)