Diskuse:Seznam zkratek na lékařských předpisech

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Děkuji za vytvoření tohoto skutečně vyčerpávajícího seznamu. Projel jsem ho svým lékárnickým okem a snažil se opravit chyby. Odstranil jsem z úvodu slovo nejběžnější, protože většina z uvedných zkratek se v praxi nepoužívá, s mnohými z nich jsem se nesetkal ani ve škole a neuvádějí je ani mně dostupné prameny (Solutio a Praescriptiones magistrales). Nemohl jsem tudíž ověřit jejich správnost. Proto bych chtěl požádat kolegu Miroslava Josefa, aby uvedl i své zdroje. Děkuji. --Pajast 12:16, 11. 2. 2008 (UTC)

Původní zdroje[editovat zdroj]

Zdroje byly tři :

  • a) Kniha "Zkratky, značky, akronymy" od Zdeňka Kose z roku 1982 (převažující část)
  • b) Akademický slovník cizích slov, vydala Academia v roce 2000 (ale jen menší část)
  • c) Váš odkaz na SOLUTIO z hesla lékařský předpis (část hesel jsem jen opsal odtamtud)

- také mne dost zarazilo, že se seznamy značně liší, ale nejsem odborník, neumím toto kvalifikovaně vyhodnotoit ani jakkoliv rozumně posoudit.

Dovolil jsem si tento seznam vytvořit nikolivěk proto, že bych se považoval za znalce této problematiky - což v žádném případě nejsem - alébrž proto, abych zaplnil mezeru, která na WIKIPEDII v této věci byla. Budu velmi rád pokud odborníci na farmacii seznam upraví do přijatelné odborné podoby. Z podobných důvodů jsem na WIKIPEDII doplnil i Seznam lékařských odborností podle číselníku VZP, ale ten mám k dispozici v originální oficiální podobě z mého zaměstnání v nejmenované zdravotní pojišťovně ** Nechtěl jsem se tím nikoho osobně dotknout ani jej urazit ** Děkuji za spolupráci ** --MiroslavJosef 12:30, 11. 2. 2008 (UTC)

Tu první knihu bohužel nemám k dispozici. Mohl byste ji prosím uvést do seznamu literatury? Odtud zřejmě máte ty zkratky, které v mých zdrojích nejsou. Rozdíly v seznamech jsou asi právě zejména u zkratek, které se moc nepoužívají. Spíše je autoři uvádějí tak nějak pro pořádek. Slovník cizích slov bych za věrohodný zdroj v tomto případě nepovažoval, a proto ani neuváděl, neboť je napsaný lingvisty, tudíž se musí brát s rezervou. Vaše snaha o vytvoření seznamu je chválihodná. Sám bych se do toho asi nepustil. --Pajast 12:40, 11. 2. 2008 (UTC)

Doplním ji rád a beze všeho, zrovna podle ní doma pracně vytvářím podobný Seznam hudebních zkratek. U některých slov jsem si povšiml, že se jedná pouze o různé latinské tvary téhož slova. Latinu jsem ve škole neměl, takže toto také neumím správně posoudit ** Je možné, že pan Kos v roce 1982 svůj seznam vytvořil podle nějakých starých seznamů (ale mě jako laika by v takovém případě udivovalo, že se zkratky tak výrazně mění, čekal bych zde mnohem větší názvoslovnou stabilitu) **--MiroslavJosef 12:53, 11. 2. 2008 (UTC)