Diskuse:Seznam románských rotund v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Kkominik v tématu „Rakouské rotundy

Proč jen románské rotundy?[editovat zdroj]

V lednu jsem do článku doplnil barokní rondel - rotundu z Květné zahrady v Kroměříži. Její název je Rotunda, říká se jí rotunda, jedním z významů slova rotunda je i rotunda, -y ž 〈l〉 archit. (okrouhlý románský kostelík); stavba okrouhlého půdorysu vůbec (ASCS). Adam Hauner ale usoudil, že článek Seznam rotund v Česku má obsahovat jen románské rotundy (nevím, na základě čeho...) a článek promptně pro jistotu i přejmenoval. Nevím, proč by tam nemohly bát i r. nerománské. Kromě toho, nerománskou znám jednu, a to tu kroměřížskou, což na samotný seznam asi nevydá. Ale dobrá, založil jsem teda prozatím článek Seznam rondelů v Česku, lepším názvem by ale bylo (mj. vzhledem k tomu, že rondel je mj. i kruhový objezd) Seznam nerománských rotund v Česku. Přesto, pokud se nerománských rotund nenajde víc, bych viděl jako rozumné přidat kroměřížskou rotundu sem, jakkoli do zvláštní kategorie, a článek vrátit na původní název. Ať to klidně prověří čas (měsíc?), kolik těch nerománských rotund bude... --Jiří Janíček 18. 4. 2009, 03:42 (UTC)

Není rotund v ČR (především zaniklých) více?[editovat zdroj]

Našel jsem větší seznam na http://www.znojemskarotunda.com/rotundy.htm --Wu-lung 12. 10. 2009, 08:45 (UTC)

Doplnění dalších rotund[editovat zdroj]

Dvě dochované: sv. Martina v Karlíku u Dobřichovic a sv. Oldřicha v Hrádku u Znojma. A pět zaniklých: sv. Vavřince v Praze na Starém Městě, sv. Mikuláše ve Vrapicích u Kladna, sv. Desideria v Lysé nad Labem, sv. Jiří v Klatovech a sv. Michala ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Reference především zde, rotunda sv. Martina navíc třeba zde, sv. Oldřicha např. tady, sv. Vavřince zde, sv. Mikuláše na stránkách obce Vrapice na wikipedii, sv. Desideria zde, sv. Jiří tady, a sv. Michala pak tady. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.112.152.178 (diskuse) 25. 4. 2010, 09:39 (CE(S)T)

Rakouské rotundy[editovat zdroj]

Podle [1] přidána pro větší informativnost část dolnorakouských (chyby: „St. Marei“ je „St. Marein“, č. 53 na mapě je ve skutečnosti č. 55). --83.240.7.60 22. 12. 2013, 14:05 (UTC)

Podle mě rotunda v Drosendorfu není. --Kkominik (diskuse) 9. 6. 2020, 14:38 (CEST)Odpovědět

Taky ještě třeba ...[editovat zdroj]

sv. Jiří - Lukov, sv. Martin a Prokop - Dobřichovice, sv. Pantaleon - Pustiměř