Diskuse:Seznam památných stromů v okrese Jindřichův Hradec

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Popisky obrázků[editovat zdroj]

Popisky obrázků nechybějí, nejsou tam záměrně, protože jsou bezpředmětné. Vždy je zobrazena konkrétní položka seznamu, takže když jde o "Buk u řeky", je na obrázku "Buk u řeky". Popisy by byly jen redundantní duplikací textu, který už vedle obrázku uvedený je. Pokud přesto existuje nějaký pádný důvod, proč by tam (obsahově identické) popisky měly být, dá se to samozřejmě prodiskutovat, ale řešit by se to nemělo na úrovni jednoho článku, ale systémově (šablona pro seznamy PS je u všech článků stejná a bylo by vhodné tuto jednotnost zachovat). --Xth-Floor 2. 1. 2012, 13:54 (UTC)

Je to jednoduché: „Každý netextový prvek na stránce, který nese významové sdělení, má také odpovídající textovou alterantivu.“ Minimálně alt by tam tedy měl být. --G3ron1mo 2. 1. 2012, 14:03 (UTC)
Zkus se ale zamyslet nad podstatou toho pravidla - tedy větou „To se týká především osob se zrakovým postižením, kteří používají hlasové syntetizátory, a pro něž je textová alternativa jedinou možností, jak se k informaci poskytované netextovým prvkem na stránce dostat.“ Je v případě seznamu, kde je název položky a popis identický, opravdu nějak přínosné, aby čtecí zařízení po „Dub u Velkého Tisého“ znovu četlo „Dub u Velkého Tisého“? Tedy 200× vždy 2× za sebou tentýž text? To se mi z hlediska skupiny, kvůli které tohle pravidlo existuje, naopak jeví jako silně obtěžující a zdržující. Chápu, jaký význam to může mít v případě např. seznamu vesnic, kde název položky nemusí odpovídat obsahu obrázku (např. položka: Horní Dolní / fotografie: kostel svané Máni v Horní Dolní), ale u seznamů, kde vždy obsah fotografie odpovídá názvu položky, to podle mě nemá opodstatnění. Můžeme odkaz na tuhle diskusi hodit pod lípu, aby se vyjádřilo víc lidí, jestli máš zájem. --Xth-Floor 2. 1. 2012, 14:45 (UTC)
Popisek má nahradit postiženým uživatelům onen obrázek. Pokud je obrázek možno vystihnut pouze tím, co je napsáno v prvním sloupci tabulky, tak je zbytečný a jen plýtvá místem. Ale popisek nemusí a neměl by být takto stručný. Dám příklad k obrázku mrtvé Jemčinské lípy: Fotografie zasněženého torza a výmladků Jemčinské lípy, 2010. Nevidomý čtenář se dozví, že jde o fotografii (a ne např. o ilustraci z knihy, skicu nebo daguerrotypii) pořízenou v zimě, že je na ní sice lípa, ale už mrtvá s výhonky. Pod lípu to klidně dej, rád bych tuto debatu totiž zobecnil. --G3ron1mo 2. 1. 2012, 15:01 (UTC)