Diskuse:Sága

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

to čo nazývate ságu o kráľovi Sverremu sa už zvyčajne neradí do kategorie ság,skôr zasahuje do stredovekých dejín Norska--80.242.33.198 4. 8. 2010, 13:17 (UTC)

Sverris saga je sice spíše historickým než beletristickým materiálem (ostatně ve středověké literatuře mezi tím nebyl zas takový rozdíl) a je jedním z hlavních pramenů pro severskou historii, ale jak už název napovídá, jde o ságu, byť vysoce neobvyklou. Prakticky všude na internetu se tak o ní hovoří a řadí se mezi královské ságy, i když s Vámi souhlasím v tom, že připomínají spíš to, čemu se mimo Island říká gesta. --Váš Mostly Harmless 4. 8. 2010, 14:10 (UTC)

A kam radíte Eddu staršiu?Nehovoriac o mladšej čo je veľmi špecifická kategoria.Myslím že vaše triedenie nie je príliš správne.S pozdravom Bero--80.242.33.198 11. 1. 2011, 10:58 (UTC)

Širší definice[editovat zdroj]

Článek je v současnosti jen o starých severských prózách, ale v současnosti se termín možná i častěji používá v rozšířeném významu rodové kroniky. Vizte např. i Stmívání (sága), podobně lze za ságu označit Cirkus Humberto (román) nebo přeneseně i televizní Dallas (seriál, 1978) ad. Odpovídá to definici: „románová kronika pojednávající o osudech několika generací rodu“. Toto článek nezohledňuje, ačkoli by tomu název napovídal. Na enWiki je takovému literárnímu žánru vyhrazen článek en:Family saga. Co s tím?

  • Rozšířit článek o novodobé užití termínu jako literárního žánru?
  • Přesunout na název s přesnějším rozlišovačem („severská literatura“?) a rozlišovač „literatura“ použít pro popis žánru?
  • Založit samostatný článek sága (žánr) nebo rodinná sága?

--Bazi (diskuse) 5. 10. 2014, 13:25 (UTC)