Diskuse:Ruměnice pospolná

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nesouhlasím s některým taxonomickým zařazením, např. šestinozí není podkmen. Zde je správné taxonomické zařazení:

Doména: Eukarya Říše: živočichové Anymalia Podříše: mnohobuněční Metazoa Kmen: členovci Arthropoda Podkmen: vzdušnicovci Tracheata Nadtřída: šestinozí Hexapoda Třída: hmyz Insecta Podtřída: křídlatí Pterygota Infratřída: novokřídlí Nevoptera Kohorta: mnohožilní Paraneoptera ( = Acercaria) Řád: Hemiptera Podřád: ploštice Heteroptera Infrařád: Pentatomomorpha Čeleď: ruměnicovití Pyrrhocoridae Rod: ruměnice Pyrrhocoris Druh: ruměnice pospolná Pyrrhocoris apterus L. 1758

-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Pájuška (diskuse) 20. 3. 2008

@Varel (nebo kdokoli jiný): Ahoj, vidím, že už tu nějakou dobu nejsi aktivní, ale třeba se to k Tobě donese nebo odpoví někdo jiný: K (mému:) obrázku ruměnic jsi nejdřív napsal "dospělí jedinci a nymfa" [1], což je myslím super, ale pak jsi to z něj. důvodu opravil jen na "nymfy"; přičemž podle mého laického názoru je tam dospělců spousta a "mládě" (ať už nymfa nebo jakkoli jinak se označuje) jednom jedno/a, proto byl IMHO původní popisek lepší - nebo je to jinak? (Nebo jsou např. nymfy např. jen tohle [2] ?) Díky, --Jiří Janíček 19. 4. 2009, 23:29 (UTC)

Je to správně, myslím že všechny ruměnice na obrázku jsou nymfy. Dospělá ruměnice má delší krovky (vypadá tak jako na obrázku v infoboxu).--Vasekx 1. 7. 2009, 12:43 (UTC)
To by mě nenapadlo, že můžou být různá stádia nymfy od sebe tak rozdílná, jako ten pidižvík na obrázku a ti velcí kolem, protože do toho dospělce by od těch velkých pak přece zbýval z vnějšku a laicky viděno nepoměrně menší krůček než mezi těmi dvěma formami nymf navzájem (nebo se ještě různě pojmenovávají nebo aspoň liší různá stádia vývoje nymfy?)... Jinak teď jsem si poprvé všiml, že ty větší ploštice na obrázku (ta nejmenší nemá snad žádnou, nebo každopádně ji dobře nevidět) mají na zádech (krovkách?) jinou kresbu než ta v infoboxu - je to stejný druh? --Jiří Janíček 2. 7. 2009, 10:30 (UTC)
Je to tak, když se vylíhne z malého vajíčka, tak musí být taky maličká. Mezi jednotlivými svlékáními (vývojovými stadii) se postupně zvětšuje a až to poslední stádium růstu je dospělec. Během toho růstu se např. tvoří ta kresba a zvětšují se krovky (takže stejný druh se může podstatně odlišovat). Dospělci spolu s nymfami různého instaru (stupně vývoje) jsou vidět pěkně tady--Vasekx 2. 7. 2009, 10:48 (UTC)
Nenapadá vás prosím nějaká kniha nebo online materiál, kde bych se to (o tom, jak vypadají různá vývojová stádia) dočetl? Děkuji, --Jiří Janíček 26. 7. 2009, 21:41 (UTC)
Konkrétně o ruměnici nic neznám, česky možná ani nic neexistuje. Obecně o vývoji ploštic píše Jan Obenberger v Entomologii IV na stranách 72 až 78, nebo jen stručně Vladimír Javorek v Kapesním atlasu ploštic a křísů na stranách 23 a 24.--Vasekx 2. 8. 2009, 18:48 (UTC)
Našel jsem přesně to co jsi chtěl, je to v knize Rozmnožování a vývoj hmyzu od Karla Hůrky a Aleny Čepické. Na straně 83 je moc pěkná ilustrace všech vývojových stádii ruměnice pospolné.--Vasekx 3. 8. 2009, 17:55 (UTC)