Diskuse:Republiky v Československu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele BobM v tématu „Přesnost

rozpad Česka-Slovenska[editovat zdroj]

Chybějící funkční ústava

Česko-Slovensko se muselo po Listopadu vyrovnat s komplikovanou ústavní situací. Federace složená ze dvou konstitutivních prvků je z hlediska tvorby většin velmi nevýhodnou variantou federativního státu (Cabada 1995:25). Institucionální problém zásadní důležitosti spočíval v tom, že se nepodařilo včas, tj. hned počátkem devadesátých let, přijmout novou - demokratickou a zároveň funkční - ústavu. Ústava z éry "Pražského jara", která po převratu nadále platila, byla naprosto nezpůsobilá jako instituce, která má usnadnit nalézání demokratického konsensu. Vzhledem k jejím ustanovením o zákazu majorizace, která skýtala jedné desetině poslanců Federálního shromáždění zvolených v jedné z republik absolutní právo veta, byla v ní naprogramována ústavní krize (Vodička 1993:84). Autoří Ústavního zákona o č-s. federaci z roku 1968 nepočítali - a v té době ani zřejmě nemuseli počítat - s tím, že by se v Česku-Slovensku někdy v budoucnu mohly konat skutečné volby, v nichž by Češi a Slováci hlasovali pro opačné politické orientace a rozdílné modely modely státoprávního uspořádání. Vzhledem k ústavním ustanovením o zákazu majorizace bylo vždy nutno vytvářet v parlamentu česko-slovenskou koalici, což byla okolnost, o níž se Česko-Slovensko po volbách roku 1992 rozbilo (Vodička 2000:96).

zdroj: Vodička, K. (2003): Příčiny rozdělení Československa: analýza po 10 letech. Politologický časopis, X, č. 1, s. 55-64.

Přesnost[editovat zdroj]

Celý odstavec vyžaduje ozdrojovat:

  • z Československa asymetrickou federaci. - sporné, zda šlo o unitární stát, federaci či konfederaci
  • Tvrzení Zákony nebyly přijaty ústavní většinou a později byly označeny za neplatné. je sporné (prosím o zdroj k protiústavnosti a zpětné neplatnosti.) --Wikipedista:BobM d|p 1. 10. 2013, 08:25 (UTC)
Označuji šablonou {{přesnost}}, odůvodnění
  • == Autonomní země za druhé republiky == viz výše není jasné, zda šlo o federaci či konfederaci
  • == Asymetrická částečná autonomie Slovenska 1945–1968 == - zde není nic co by se týkalo federativnosti, Československo bylo unitárním státem --Wikipedista:BobM d|p 2. 10. 2015, 16:18 (CEST)Odpovědět

Možná by bylo vhodné článek přepracovat, snad i přejmenovat a pojmout ho spíše jako "vývoj postavení Slovenska v rámci Československa". Bylo by ale škoda celé sekce mazat. --Jvs 2. 10. 2015, 18:21 (CEST)Odpovědět

Zatím jsem vyhodil, po přepracování dám zpátky --Wikipedista:BobM d|p 22. 4. 2020, 12:16 (CEST)Odpovědět

Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Federalizace Československa. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 26. 8. 2018, 14:47 (CEST)Odpovědět