Diskuse:Psychosomatika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Vrba 01:28, 12. 12. 2006 (UTC)

Ozdrojování[editovat zdroj]

Pro čtenáře, jenž náhodou narazí na tento článek, upozorňuji na to, že článek je sice ozdrojovaný, nicméně zdroji, jež by nikdo neměl považovat za vědecké. Článek například cituje zdroj:

"Zdraví je tedy výrazem nerušeného a neovlivnitelného prostorového bytí ve světě. Choroba vzniká tehdy, když se individuální prostor člověka trvale smršťuje a chřadne.“"

Pitomost tohoto druhu vět by při bližším logickém zkoumání a se znalostí medicíny měla být patrná. Například existuje velká třída organicky způsobovaných nemocí, jež dnes v České republice prakticky nikdo nemá, protože její obyvatelstvo je proti nim očkováno, jež však sužovaly její obyvatele ještě v první polovině dvacátého století. Zdraví biologického systému závisí především na přítomnosti či nepřítomnosti organických změn, geneticky ovlivněné odolnosti proti mikroorganismům jako jsou bakterie a viry, na nepřítomnosti vnějších predátorů jako je tygr, i na nepřítomnosti zlomení nohy, pracovního úrazu či úrazu na lyžích. --Dan Polansky 25. 10. 2008, 12:53 (UTC)

Jedno z dalších lékařských odvětví o ničem. Lékaří nepoznají duši, přesto se na toto základní nepoznání nabaluje celá řada lékařských "nauk". Jeden profesor pavědy psychosomatika dokonce tvrdí, že slovo soma je řeckého původu. Je to nesmysl. Má svůj původ odvíjející se od hinduistického pojmenování životní šťávy - somy. Jde v podstatě o proudění energie-prasíly lidským tělem, což převelice dobře také pozná staročínské energetické léčení (čchi a opačné složky prasíly: mužská vyzařovací jang a a opačná, jíž je ženská vzařovací jin).newikipedista JJJ.Miška (více knihy o prasíle)