Diskuse:Protobulhaři

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 měsíci od uživatele Mmh v tématu „Název

http://www.cross.bg/istoriya-bulgarite-bulgarskiya-1382006.html#axzz31tj4itwf

bulgarians are not turks. bulgarian parliament passed a law anyone who uses the term turk will have problem with european law. the term turk needs to be replaced with huns or xiongnu. reference --the link above. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Piapiach (diskuse)

Střední Asie?[editovat zdroj]

Jsou pro Střední Asii hodnověrné zdroje? Špatně se ve starších národech orientuji (už jenom proto, že se jejich pojmenování napříč jazyky a historií mění), ale z toho, co jsem zatím měl možnost přečíst by se mělo jednat o blízké příbuzné některých středoasijských národů (Hunů), kteří na území Střední Asie nejsou technicky doloženi. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.45.50.91 (diskuse)

Název[editovat zdroj]

Název „Protobulhaři“ se sice v české odborné literatuře vyskytuje, ale je z podstaty zavádějící, protože někdejší polokočovný národ (či spíše kmen nebo kmenový svaz) definuje jakožto první stadium vývoje dnešního národa Bulharů, tedy na jednu stranu odvozuje někdejší národ z dnešního, na druhou stranu dnešní z někdejšího.

Myslím proto, že vhodnější by bylo přejmenovat článek na Bolgaři, což je termín rovněž v české odborné literatuře i např. Ottově encyklopedii používaný a i zde na Wikipedii se již vyskytující (též v názvech článků, např. Bolgarské jazyky, ale jinak třeba „říše Bolgarů“ v článku Vikingská expanze).

Zatím sem nedávám žádnou přejmenovávací šablonu, jen lehce přeformulovávám úvodní větu, a čekám na případná vyjádření ostatních. --Mmh (diskuse) 11. 10. 2023, 10:47 (CEST)Odpovědět