Diskuse:Pouští a pralesem

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 178.38.7.204

Odstranění inforamce o zůrazňování nábožnosti hlavního dětského hrdiny je neopodstatněné. Já jsem četl knihu v překladu z první republiky a je tam toho opravdu dost. Nevím, jak upraven byl překlad za komunistické éry - nekontroloval jsem jej. --Chalupa 23:42, 6. 1. 2008 (UTC)

Dále jsem zjistil, že došlo k neopodstatněmu vymazání dalšího textu, takž jsem to obnovil celé. Henryk Sienkiewicz byl opravdu silně nábožensky orientován - nevím, proč to 213.226.232.16 vymazal. Rovněž nevím proč vymazal protibritské povstání - proti komu asi bylo? --Chalupa 23:46, 6. 1. 2008 (UTC)

Jde snad o tuhle pasaz?: "Silně křesťansky orientovaný Sienkiewicz vnímal Mahdího povstání negativně, viděl v něm spíše krutost, masakry civilistů a islámský fanatismus než osvobozenecké hnutí obyvatel Súdánu a boj proti britskému kolonialismu." - Ta formulace dela silne dojem, jakoby byla opsana z neceho, co pochazi z dob, kdy bylo treba i ty nejhorsi zrudnosti namirene proti "historicky predkomunistickym" radum, najme "zapadnimu" kapitalistickemu, ospravedlnovat az glorifikovat jako boj za pokrok a svobodu utlacovanych. A jeste jakoby si autor textu pritom chtel rypnout i do jakehosi autorova zpatecnickeho krestanskeho klerikalizmu, ktery tyhle jevy misto zadane glorifikace odsuzuje. Ze je autoruv postoj vedle krestanskeho i humanisticky (ve skutecnosti predevsim, ze zakladnich krestanskych principu plynouci), se zminuje az jen jako druhorade quasi mimochodem nezavisle na predchozim v dalsim odstavci formou, jako kdyby v tom byl rozpor degradujici kvalitu dila.
"proti komu asi bylo?" - predevsim proti tzv. giaurum, tedy z hlediska islamu nevericich, kteri z postoju fundamentalniho islamizmu, jenz stal i za timhle povstanim, nemaji opravneni k existenci na tomhle svete ani takove, jako zvirata. Ze temto onou dobou v dane lokalite dominoval britsky zivel, bylo sekundarni a predevsim se to povstalci zneuzivalo k propagandistickym ucelum. Mezi k ziti neopravnene jsou zde zahrnuti i liberalni vyznavaci islamu, mistni i kdekoliv jinde na svete. -- 178.38.7.204 23. 7. 2016, 07:10 (CEST)Odpovědět