Diskuse:Postkomunismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele 88.101.203.50 v tématu „Co dopsat

Zajimave - originalni prispevek[editovat zdroj]

vlozeno ke spatnemu clanku, tak to presunu tam to patri...

Petr

Dobre, dekuji. Nicmene bych mel jednu pripominku: Vidim jak valcite s panem Hedvickem. Ma na mnohe veci velmi vyhraneny nazor, ale take ma v leccems pravdu. A velmi podstatna skutecnost je ta, ze mnoha hesla, ktera vypracoval ci vypracuje by nikdo neudelal erudovaneji. Bylo by mozna lepsi jeho prispevky upravit tak, aby nedoslo k napadani nejake osoby a texty jinak zverejnit. Nektere veci se nam mozna nelibi, ale je v nich hodne pravdy. Tu nemusime znat protoze bud postradame danou skusenost, nebo k tomu nemame dostatek osobni odvahy. Elegantne by se tak vyresil problem s tim, ze mnozi lide chapou tyto stranky jako nepripustne politicky cenzurovane.

Zdenek

Wikipedie není prostor pro publikování originálních názorů, původního výzkumu, což je do značné míry problém p. Hedvíčka. Skutečně zde nemůže každý vystupovat za sebe a prezentovat co si za sebe myslí, to by nevznikla encyklopedie ale sbírka erudovaných textů. Je třeba vycházet z hodnověrných zdrojů. --Li-sung 23:55, 15. 2. 2006 (UTC)


Jinak co se pana hedvicka tyce: ja nevim jak moc se v prostredi wikipedie orientujete, nicmene kdyz projdete historii, tak zjistite, ze ostqatni museli jeho heslo vetsinou tak prekopat (vcetne napr. hacku a carek), ze z jeho puvodniho textu zbylo casto velmi malo (a to treba i nazev!), takze s tou erudovanosti to opravdu moc slavne neni. Myslim, ze kdyby ze spocitalo,, kolik casu staly idskuze s nim a upravy jeho hesel, vychazi to casto na jednoky az desitky hesel, jez bysmne za tu dobu stihli napsat.

Mimochodem heslo postkomunismus nema zdroj a to se ma zda byt vyraznm nedostatkem u hesel ze soucasnosti. ja muzu odkazat napr. na prace lana besancona a ... sakra mam okno, ale musel bych to dlouho hledat.

Neutralita?[editovat zdroj]

Nemohu si pomoci, ale tento článek se nepodobá neutrální encyklopedii ani vzdáleně... Článek nejen že nemá žádné zdroje a působí tak jako vlastní výzkum, je navíc plný citově zabarvanených slov jako "zvrácený", "zcela přirozený" a "obludný". Teorie autora o "bezstarostnosti" obyvatel působí bez zdrojů přinejmenším ideologizovaně a neustále se opakující řeči o "všemoudrém ústředním výboru" apod. znějí směšně. Tímto nechci snižovat znalosti autora, ale bez patřičných zdrojů a s podobným způsobem vyjadřování se článek míjí účinkem a působí spíše jako kapitola z Bible konzervativního liberalismu, ne jako encyklopedie. --Ergotoxin 30. 1. 2009, 13:37 (UTC)

Chybí zde uměřenost, věcnost, střízlivost, střídmé vyjadřování a zdroje informací ** --MiroslavJosef 30. 1. 2009, 13:45 (UTC)


Celkově zpochybněno[editovat zdroj]

Na článek jsem umístil šablonu z již zmiňovaných důvodů. Článek zcela postrádá neutralitu, používá citově zabarvené výrazy a působí jako vlastní výzkum. I přes svoji délku a obsáhlost postrádá jakýkoliv zdroj. Sloh článku taktéž postrádá encyklopedičnost. Bez uvedení zdrojů článek vyvozuje prognózy a politické návrhy. Nerad do wikipedie zasahuji, ovšem v tomto případě musím tímto udělat výjimku. Pochybuji nad možností "mírné editace" tohoto článku (a obzvlášť pasáže "Problémy postkomunismu"), obzvlášť poté, co se zde přes pět měsíců nic nezměnilo. --Ergotoxin 11. 6. 2009, 08:11 (UTC)

Co dopsat[editovat zdroj]

  • načíst literaturu
  • dějiny východního bloku 1980-vstup do EU 2004, podrobně 90. léta
  • politická transformace - vznik stranického systému + spektra (popsat politický diskurs), transformace komunistických stran, konflikty (Jugoška), nacionalismus, rozpad komunistických federací (ČSFR, Jug., SSSR), sociální otázka
  • ekonomika - trh / kapitalismus vs. diktatura / "konzervatismus"; oligarchové; nastolení nového řádu na troskách starého, právní systém
  • mezinárodní vztahy - připojení k Západu x sféra Ruska
  • kultura - ostalgie, krásná literatura, film (Pelíšky...)
  • mentalita
  • v Česku x jinde (porovnat s Polskem, Slovenskem, Maďarskem)
  • přehled odborné literatury

Good luck--88.101.203.50 18. 11. 2015, 20:09 (CET)Odpovědět