Diskuse:Ponorka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Z jakého důvodu jsou odsud vyházeny obrázky dalších ponorek nebo odkazy na další známé ponorky??? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.207.11.85 (diskuse)

Vrátil sem to tam /s drobnýma úpravama/, patrně to bylo smazáno omylem /Vrba zřejmě vracel na starší verzi bez copyvia a nevšiml si, že mezitím došlo v hesle k dalším změnám/. --Nolanus C E 03:44, 28. 2. 2008 (UTC)


Fakt jste me pobavili "při pohonu spalovacím motorem je spotřebováváno velké množstvi kyslíku". Jestli si myslite, ze v diesel elektricke ponorce je treba se vynorovat casto kvuli tomu, ze diesel spotrebovava kyslik, pak je zrejme, ze autor toho o ponorkach moc nevi. Za druhe svetove valky operovalo v Kriegsmarine nekolik typu ponorek. Nejvice to byl ale ty VII v alternativach VII-B, VII-C, VII-C/41 a VII-C/42. Z toho byl nejvic zastoupen typ VIIC. Tenhle typ mel vytlak zhruba 800 tun, byl vybaven 2 diesolvymi motory o vykonu zhruba 3000koni. Tyhle motory mohly bezet POUZE kdyz ponorka byla na hladine nebo od leta roku 1943 pokud mela vysunuty snorchl, coz ale chvilku trvalo, nez se na vetsi mnozstvi ponorek skutecne namontovalo. Pokud by totiz oba motory byly v provozu a ponorka se uzavrela, motory by spotrebovaly vsechen kyslik na palube behem nekolika vterin! Diesel elektricke ponorky tehdy (az do vynalezeni typu XXI zhruba v polovine 1944) operovaly jako HLADINNA plavidla. Pokud ponorka potrebovala jit pod vodu, diesely se musely vypnout jeste nez doslo k uzavreni poklopu nad strojovnou a pohon se prepojil na baterie. Tyto baterie byly ulozeny v podpalubi pod prednimi a zadnimi mistnostmi na spani. Typ VII pak pri plizive plavbe byl schopen urazit vzdalenost zhruba 80-90 namornich mil nez se baterie vycucaly. Pokud se z baterii spotrebovala nejaka energie, po vynoreni byl pak jeden z dieselu prepojen misto pohonu lodniho sroubu na generator, ktery nabil baterie. Za takove situace bezel jen jeden lodni sroub na druhe strane ponorky. Co se tyka kysliku, ponorky se musely vynorovat, protoze posadka drive ci pozdeji vydychala moc kysliku na palube, kdyz hladina CO2 dosahla kriticke hladiny, muselo se na povrch. Kdyz se kyslikem setrilo (tzn. neprovadely se opravy nebo neco, pri cem by posadka byla fyzicky namahana), kyslik vydrzel i dele nez baterie. --Vedec123 25. 4. 2009, 20:09 (UTC)

Komentar ke korekci od 90.179.124.179 - V Kriegsmarine skutecne operovalo nekolik stovek ponorek behem druhe svetove. Presne jich bylo 1153 + 135 ktere nebyly nikdy spusteny na vodu. Celkem zname je take cislo nemeckych namorniku. Ponorkaru v Kriegsmarine slouzilo 40 000 z toho 30 000 zahynulo ve sluzbe. Prumerna ponorka ( typ VII-C ) mela posadku kolem 50 muzu. Autor, 90.179.124.179, si ot muze vydelit :) ...... --Vedec123 1. 11. 2009, 18:58 (UTC)


Věta: "Velitelem této ponorky byl Otta Wedding, který nedlouho poté získal nechtěné prvenství, když se se svojí U-29 stal první (a také jedinou) ponorkou potopenou bitevní lodí," mě přijde zmatená. Jak se někdo může stát ponorkou?

opravil jsem Snad to je takhle dobré. Stepan-hawk 1. 6. 2011, 19:01 (UTC)

Pánové, nechci nikoho kritizovat ale autor článku ví o historii ponorek zřejmě jen to že nějaká historie je. Nebo může větu...Prvním úspěšným nasazením ponorky v přímém boji bylo nasazení konfederační ponorky David proti unijní obrněné lodi Houstanic....něčím doložit? Ano, USS Housatonic skutečně potopila konfederační ponorka, problém je ale v tom že šlo o H.L.Hunley. Byla to ponorka sice primitivní poháněná lidskou silou ale alespoň to byla ponorka. Což se o člunech typu David zrovna tvrdit nedá, tedy alespoň podle dnešních měřítek. David se ponořit nedokázal a ani to vzhledem k jeho parnímu pohonu nebylo možné (maximálně tak jednou a navždy). A ještě drobnost. H.L.Hunley nebyla ztracena při explozi Housatonicu. Poručík Dixon (její velitel) při zpáteční cestě zřejmě špatně určil kurz, ponorka zabloudila a její posádka se udusila. Alespoň to tvrdí kniha "Vyzdvižení ponorky Hunley" (B. Hicks & S. Kropf - BB/art 2003) Norad 31. 12. 2011, 10:48 (UTC)

Já jsem vycházel z knihy ponorky vyplouvají od zděňka Dobřichovského a vzhledem k tomu, že informace v ní se shodovaly s informacemi na anglické wikipedii, tak jsem necítil potřebu to dále řešit. Pokud má pan Norad lepší-podrobnější informace nic mu nebrání je do článku doplnit. Já nejsem profesionální historik. Nicméně o historii ponorek jsem si myslel, že něco vím. Pokud se vám můj příspěvek nelíbí nedá se nic dělat. --90.177.20.129 31. 12. 2011, 13:54 (UTC) Tohle byl můj příspěvek. zapoměl jsem se přihlásit.--Stepan-hawk 31. 12. 2011, 14:03 (UTC)