Diskuse:Pomořanka přímořská

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V článku je více menších i větších chyb a nepřesností a nechávám na autorovi článku, ať si to opraví! Mě už to nebaví. Zatím dávám šablonu přesnost.--Don Pedro 25. 1. 2010, 18:04 (UTC)

Proč nevyhovuje obr.   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SeaRocket.jpg,   když
uvádějí, že   pomořanka přímořská = Sea Rocket,   event.   pomořanka přímořská = Cakile maritima   a nejednotnost odborníků v názvech je vysvětlena v odstavci Taxonomie? (62.245.111.140 27. 1. 2010, 19:27 (UTC)]

Protože to je fotka z Ameriky. Nejsem nějaký specialista na Cakile, ale u fotky je napsáno, že to je Cakile edentula, což je jiný druh. Viz tady [1]. Obecně vzato, k čemu používat spornou fotku, když je dost fotek, které jsou bezproblémové. Problémy jsou i jinde. Z prvního odstavce, to třeba vypadá, že Cakile maritima je součástí původní flóry ČR, ale to tak není, bylo to jen přechodné zavlečení a ještě k tomu nikoliv Cakile maritima s. str. Dále tam je napsáno, že Cakile maritima pochází ze Středomoří a odtud se rozšířila na pobřeží Atlantiku, Baltu aj. To vypadá, jakoby byla u Atlantiku zavlečená a nepůvodní, což také nikoliv. Dál je tam napsáno, že to je kytka vnitrozemských slanisk. Tím se rozumí třeba Kazachstán, Maďarsko atd.,což opět nikoliv. Taxonomie není dořešena. Nelze říct, že autoři rozdělují na 2 poddruhy, když chybí subsp. maritima, která musí vzniknout automaticky, a zahrnuje typus Cakile maritima. To nelze obejít. To jsem velmi stručně vypsal, kde vidím problém. Jestli chcete, mohu to opravit podle mého názoru, a kdybyste s něčím nesouhlasil, tak si o tom můžeme ještě promluvit.--Don Pedro 27. 1. 2010, 19:42 (UTC)

PS: Ta fotka z Ameriky, co jste tam měl původně je divná, možná to je nějaká ředkvička, myslím že to Cakile nebude, ale blíže jsem se to nesnažil určit.--Don Pedro 27. 1. 2010, 19:45 (UTC)

Děkuji. Opravil jsem, jak dovedl. Pokud něco nesouhlasí, prosím, opravte.
PS: Rostlina s květem je vzhlednější, proto dostala přednost.

Myslím, že už je to lepší, drobné nejasnosti dořeším. Ono na commons dávají obrázky lidi a lidi jsou omylní, prot tam jsou chyby, nelze vše automaticky přebírat. Ještě se mi nezdá, že Cakile je teplomilná rostlina, ona asi snáší sucho, zasolení atd. ale roste i dost na severu, proto termín teplomilná mi moc nesedí. Jinak editujte dál, s případnými problémy rád pomohu, pokud budu vědět.--Don Pedro 27. 1. 2010, 21:55 (UTC)

Tak jsem to poupravil a doplnil.--Don Pedro 27. 1. 2010, 23:17 (UTC)