Diskuse:Piliakalnis

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Udělal jsem chybu v rozcestníku: Správně má být: ...Další významy jsou uvedeny v článku Hradiště (rozcestník). Umíte to někdo opravit? Děkuji. --Kusurija 26. 7. 2009, 16:20 (UTC)

Ten odkaz jsem snad opravil, nicméně navrhuji se zamyslet nad názvem článku. Ten by měl reflektovat, jak se věc nazývá česky. Skutečně se používá konstrukt Hradiště (piliakalnis). Neexistuje třeba něco lidského jako Hradiště litevského typu? Nebo je to tak, jak říká ta šablona v úvodu, že litevská hradiště jsou zkrátka hradiště akorát v litevštině se jim říká jinak než v češtině? V takovém případě by se ten článek měl jmenovat třeba Litevská hradiště. --Tchoř 2. 8. 2009, 19:57 (UTC)
Děkuji moc za opravu, přehlédl jsem funkci důležitého druhého "okénka" v šabloně. Pokud se podíváte, kam vedou přesměrování na wikipedické články v jiných jazycích, uvidíte, že to nejsou rovnocenné výrazy, což zatím není dost dobře patrné pro zatím příliš skromný obsah české verze. Hradiště litevského typu by možná bylo přijatelné, pokud opomineme diskriminaci lotyšských hradišť (tentýž typ jako litevský piliakalnis). "Hradiště" je jen přibližný a nepřesný překlad pro objekt, který se vyskytuje jen na Litvě a v Lotyšsku. Analogie: Torii (鳥居) je "brána japonského typu"? Pagoda je "chrám čínského typu"? "Litevská hradiště" - tak, jak jste nastíníl interpretaci významu - nepřicházejí v úvahu. M.j. bližší popis jsem se pokoušel psát (cca 30 řádek), ale k uložení z mně neznámých důvodů nedošlo. Tuto komplikaci jsem neočekával (a zjistil o dost později), proto se text nedochoval. --Kusurija 5. 8. 2009, 13:31 (UTC)
Děkuji za objasnění. Co to tedy prostě pojmenovat Piliakalnis? Vezmeme-li analogii s pagodou, také tu nemáme Chrám (pagoda). --Tchoř 5. 8. 2009, 13:40 (UTC)
ESO Editujte s odvahou :) , nemyslím si však, že by litevský pojem Piliakalnis vešel do obecného povědomí českého publika podobně jako Pagoda. Myslím, že asociace s hradištěm by nemusela být na škodu, pokud zůstanou v pořádku odkazy na jinojazyčné Wikipedie. --Kusurija 5. 8. 2009, 15:59 (UTC)