Diskuse:Pasport

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele ŠJů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký výraz slovu "pasport" odpovídá v angličtině a v němčině. Používá se pasport i v zahraničí anebo je to jen český odborný výraz? Děkuji. 89.103.33.128 5. 6. 2013, 09:35 (UTC)

Wikipedie není internetová poradna. Děkuji za pochopení. Raksagadam (diskuse) 5. 6. 2013, 09:37 (UTC)
Ale jistě by nebylo nic proti ničemu, kdyby ty informace v článku byly. Pojem je vyložen velice úzce. --Uacs451 (diskuse) 5. 6. 2013, 09:43 (UTC)
Raksagadam, buďte prosím více laskavý a nejen k nováčkům. --Jvs 5. 6. 2013, 11:15 (UTC)
@Raksagadam: Pokud čtenář v článku nějakou důležitou informaci postrádá, tak diskusní stránka článku je to správné místo, kam to má poznamenat. Samozřejmě účelem Wikipedie není takovou informaci poskytovat formou nějaké soukromé rady, ale právě rozšířením a zkvalitněním článku. Historie používání slova "pasport" v technické češtině a souvislosti s jinými jazyky by jistě byly zajímavým encyklopedickým aspektem, jen se obávám, že na to téma těžko najdeme nějaké souvislejší zdroje s hlubším pohledem. Pasport ve smyslu „průvodní list“ je jistě slovem mezinárodním, jen asi v jednotlivých jazycích se bude lišit, který z významů tam vnímají jak ten prototypový, který se jim při vyslovení toho slova vybaví jako první - to bude většinou asi ten "průvodní list osoby" neboli cestovní pas. Pasport jakožto geografická databáze takřka bodových objektů (dopravního značení, veřejného osvětlení) je pak významem relativně nejmladším, pasport komunikací má o něco blíže k tomu staršímu významu - technickému popisu jednotlivých objektů. --ŠJů (diskuse) 12. 8. 2020, 02:09 (CEST)Odpovědět