Diskuse:Paříž

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Velká Paříž[editovat zdroj]

Vážení kolegové, zásadně jsem proti tomu, aby se v tomto článku operovalo s termínem Velká Paříž. Nic takového jako Velká Paříž oficiálně neexistuje! Přece nebudeme k Paříži počítat všechny okolní samostatné obce a města, která sice na pařížskou zástavbu těsně navazují, ale jinak jsou plně politicky samostatná! Co si budeme nalhávat, je Paříž vlastně jen přelidněné maloměsto. Ať se to někomu líbí nebo ne, tak má Brno podstatně větší katastrální rozlohu (23020,11 ha). Ve skutečnosti se Paříž od Francouzské revoluce rozrostla jen o dva lesíky, jinak její administrativní hranice kopíruje průběh okružní dálnice, která zase kopíruje průběh bývalých hradeb. Jediné správné označení je tedy "pažížská aglomerace" --Kirk 20:50, 4. 10. 2005 (UTC)

Souhlasím, termín Velká Paříž pochází z anglické wikipedie jako (asi) méně šťastný překlad termínu "Greater Paris metropolitan area", který jsem se pokoušel zjednodušit do něčeho, co by mohlo být česky přijatelné. Nikde jsem nepsal, že by termín Velká Paříž znamenala administrativně či politicky nějaký celek, jde opravdu spíše o geografický shluk měst a městeček.. Váš termín pařížská aglomerace je asi výstižnější označení a doporučuji se ho do budoucna přidržovat..
Ještě jsem tedy text odstavce malinko předělal, protože nám tam zůstávala Velká Paříž hned v první větě, doufám že takto už je to přijatelné..--Tomík 07:02, 5. 10. 2005 (UTC)
Srovnávat velikost Paříže s Brnem je výsměch tamějšímu způsobu urbanizace, ale o to nejde... termín pařížská aglomerace není totiž taky zrovna nejsprávnější. Řekne-li se Paříž, myslí se tím často rovnou celá aglomerace a mluvíme-li o "jen o Paříži", je třeba upřesnit latinským přídomkem odkazujícím na staré hradby "intra muros" (z francouzského "Paris intra muros"). Chceme-li mluvit o opravdové aglomeraci, pak řekneme Île-de-France, ale termín "pařížská aglomerace" oficiálně, stejně jako Greater Paris, neexistuje. --Alaiche /alɛʃ/ 15:50, 2. 3. 2007 (UTC)

Obrázky[editovat zdroj]

To poslední rozmístění obrázků se mi vůbec nelíbí, tak jsem to alespoň přeházel takhle, i když se mi víc líbila Eiffelka jakožto symbol Paříže hned pod nadpisem. Dovolil jsem si vyměnit i znak - ten nový, i když je graficky méně hezký než ten původní, je ale kompletnější a vysvětlje i graficky jak je to s tím mottem..--Tomík 13:35, 5. 10. 2005 (UTC)

Velikost článku a duplicita[editovat zdroj]

Velikost článku se stále zvětšuje a myslím, že je už v rozporu s doporučením Wikipedie:Délka článkua článek začíná být nepřehledný. A přitom velká část článku je duplicitní s obsahem jiného článku, konkrétně odstavec Dějiny Paříže je téměř duplicitní s článkem Dějiny Paříže. Asi by to chtělo tento odstavec výrazně pokrátit. --Jowe 29. 9. 2011, 20:13 (UTC)

Naprostý souhlas, podrobně sem to nezkoumal, ale netýká se to jenom těch dějin. Heslo by nemělo výrazně přesahovat 100 kb. --Nolanus C 10. 6. 2012, 19:27 (UTC)
Souhlasím s rozdělením. Článek vypadá velmi důkladně zpracovaný, ale je opravdu zbytečně rozsáhlý a zasluhuje rozdělit. --Bazi (diskuse) 30. 12. 2012, 00:35 (UTC)
Hlavně že všichni souhlasí, ale dva roky s tím nikdo nic nedělá. Pokusím se to napravit.--Kohelet (diskuse) 3. 6. 2013, 04:28 (UTC)
Článek jsem zkrátil asi o třetinu, ale teď nevím, jak dál. Např. žádná Wikipedie nemá článek o urbanismu Paříže a politice Paříže, kteréžto sekce by potřebovaly zkrátit nejvíc.--Kohelet (diskuse) 4. 6. 2013, 08:19 (UTC)
Oba články (případně jiné) přece můžete založit, není nutné, aby vždy existovaly články i v jiných jazykových verzích. Mnoho zdejších kapitol vzniklo syntézou kratších článků tak, aby celistvě pokryly danou problematiku na jednom místě. Máte štěstí, že jsem už nestačil napsat kapitolu Vojenství v Paříži, protože ta se taky nikde nevyskytuje :-) --Hadonos (diskuse) 6. 6. 2013, 17:47 (UTC)
Vím, že není nutné, aby článek existoval i v jiné jazykové verzi, ale přece jenom je dobré někde najít inspiraci, protože ani nevím, jak to pojmenovat, jestli urbanismus nebo architektura. Navíc taky otázka je relevance daného tématu. A kapitolu o vojenství klidně ještě napište, jen ji dejte do samostatného článku. :)--Kohelet (diskuse) 7. 6. 2013, 07:43 (UTC)

Geografie – kopce[editovat zdroj]

Jestli ten údaj u kopců je nadmořská výška, tak by to chtělo uvést v korektním formátu, např. Montmartre (130  m n. m.). --Vachovec1 (diskuse) 4. 6. 2013, 10:00 (UTC)

Rozděleno?[editovat zdroj]

Je možno již odebrat šablonu {{rozdělit}}? Kolega Kohelet usilovnou prací (přesuny do samostatných článků atd.) zkrátil článek na necelou polovinu původní délky. Je to již přijatelné? --Vachovec1 (diskuse) 20. 10. 2013, 21:33 (UTC)

Díky za všechnu práci, šablonu jsem odstranil. Jan.Kamenicek (diskuse) 21. 10. 2013, 01:00 (UTC)
Jen bych chtěl upozornit, že článek je stále příliš dlouhý - v současné době má 154kb, zatímco maximální délka článku by se měla pohybovat okolo 100kb.--Kohelet (diskuse) 22. 10. 2013, 07:14 (UTC)
Posuzuje se pouze délka hlavní stati bez poznámek, referencí, infoboxů, tabulek apod. Protože jde o kritérium čtenářské, v zásadě by se neměly počítat ani kilobajty přidané hypertextovými odkazy, tvrdými mezerami apod. Odhadem bych řekl, že to víceméně již vyhovuje. Pokud chcete mít jistotu, nejjednodušší je zkopírovat si hlavní stať (pouze výsledný text, nikoliv wikikód) do Wordu a podívat se, kolik má znaků (zjednodušeně lze říci, že 1 znak odpovídá 1 bajtu). Jan.Kamenicek (diskuse) 22. 10. 2013, 07:43 (UTC)