Diskuse:Oppidum

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Ozzy v tématu „Sloučení s Keltská oppida v Česku

Věta "Nejstarším oppidem je Závist z počátku 2. století př. n. l." se mi zdá rozporuplná. Osídlení vrchu Závist bylo odloženo od 6. století př. n. l. až do počátku 1. století př. n. l. a probíhalo ve dvou fázích. Keltové pozvolna osidlovaly naše území od 6. století př. n. l. A teprve od 4. století př. n. l. můžeme hovořit o tom že Čechy byly plně Keltské.
Dovolím si citovat z knihy Keltové v Čechách, Academia 1998 (str. 79): "Archeologický výzkum doložil zásadní přestavbu pozdně halštatských fortifikací ještě před polovinou 5.stol.př.Kr."
Navrhuji aby se tento sporný termín drobek posunul proti směru toku času, nebo aby se přeformuloval na "Největším Keltským oppidem na našem území je Hradiště nad Závistí"

Oppidum je z op pedes, nikoli ob pedes.

Bylo by dobré citovat nějaké prameny pro Vaše tvrzení. Např. můj Oxford Latin Dictionary 1968 uvádí u původu slova oppidum pouze nejistotu ohledně jeho vzniku. Máte pro své tvrzení nějaké důvody a vysvětlení? To, které u hesla je, totiž ob pedes je určitým způsobem logické, byť nejisté. --Dodo 9. 12. 2008, 08:34 (UTC)

Sloučení s Keltská oppida v Česku[editovat zdroj]

Navrhl jsem začlenit do tohoto článku použitelný obsah z Keltská oppida v Česku a zbytek pak doporučuji promazat - kromě sekce Významná česká oppida tam není nic, co by pojednávalo jenom o českých oppidech a neplatilo o oppidech v širším měřítku. --Ozzy 3. 4. 2011, 08:14 (UTC)

@Ozzy:Podle mě to téma určitě vlastní článek potřebuje (mj. má i vlastní kategorii). Navíc si myslím, že od roku 2011 už prošlo nějakým vývojem, proto jsem to odstranil. --Valdemar (diskuse) 14. 7. 2016, 13:16 (CEST)Odpovědět
S odstupem casu souhlasim ^_^ --Ozzy (diskuse) 14. 7. 2016, 13:42 (CEST)Odpovědět