Diskuse:Oolong

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Ing. Garin v tématu „Příprava

nevím jistě, ale není hlavní aktivní složkou čaje thein? kofein je sice obsažen, ale v podstatně menší míře a fermentací čaje je ovlivněn právě thein ... pokud to někdo víte jistě, prosím, opravte buď mne nebo vlastní heslo. díky.

   Thein a kofein je to samé.Nazev thein je omyl,který vznikl v minulosti,při nedokonalé chemické analýze.Omyl se v minulosti velmi rozšířil,dnes je jasně prokázáno, že to jsou dva termíny pro stejnou látku.

--Bezouska 11:16, 29. Čer 2004 (UTC)

odpovím si sám ;)
v anglické wiki je uvedeno "Caffeine is sometimes called theine when it is found in tea, as the caffeine in tea was once thought to be different than the caffeine found in coffee.", takže je to to samé ...
--Bezouska 15:43, 29. Čer 2004 (UTC)

Obsah kofeinu v závislosti na stupni oxidace[editovat zdroj]

Často se uvádí, že zelený čaj má meně kofeinu než černý a také v tomto článku je uvedeni: "Na oxidaci závisí i obsah kofeinu (neboli theinu, chemicky 3,7-dihydro-1,3,7-trimethyl-1H-purin-2,6-dion) a další vlastnosti." Domnívám se, že oxidace neovlivňuje obsah kofeinu (nebo minimálně) - jistý si tím ale nejsem. Jsou tvrzení ve článcích důkladně ověřená? --Lev jak Lama 21:02, 13. 2. 2007 (UTC)

Podle studií, které jsem četl (analýz obsahu kofeinu v černém, zeleném a bílém čaji), na oxidaci obsah kofeinu skutečně nezáleží. Ani nevím, proč by měl. Spíše to vypadá na zastaralý, tradovaný, ale neprokázaný mýtus. Proto jsem v článku přidal žádost o zdroj. – J. M. (diskuse) 19. 10. 2012, 23:38 (UTC)

Příprava[editovat zdroj]

Není v údaji o délce louhování chyba? V anglickém heslu se píše, že čaj má být "steeped 3–10 minutes", v češtině ale je "5 sekund - 10 minut". Jde skutečně o 5 sekund? --Ing. Garin (diskuse) 10. 7. 2016, 01:20 (CEST)Odpovědět