Diskuse:Ofsajd

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Z provedeným rozdělením a souvisejícími úpravami nesouhlasím, nevidím v tom přínos a chystám se to vrátit zpět:

  1. Stránka relativně souvisle popisovala jeden pojem, který se v různých sportech liší jen mírně, článek neměl nijak závratný rozsah, není proto důvod ho dělit na více malých článečků + rozcestník.
  2. Ve fotbale se ofsajd jmenuje ofsajd, nikoli postavení mimo hru.

Nějaké argumenty pro rozdělení článku?

--Mormegil 18:41, 18. 4. 2005 (UTC)

Spíš by opravdu bylo dobré mít všechno pohromadě a vyhnout se přílišnému klikání, když pro to není dobrý důvod. --Luděk 18:52, 18. 4. 2005 (UTC)
Jo s tim fotbalem na postavení mimo hru jsem ujel. Ale jinak pro hokej chci článek rozšířit a nemyslím si, že člověka co si chce přečíst něco o ofsajdu v hokeji zajímá že existuje fotbal. Ale je mi to jedno. Prát se za toto rozdělení nehodlám. Hok 18:57, 18. 4. 2005 (UTC)

Pak by ovšem bylo otázkou, k čemu je mít článek postavení mimo hru (hokej) vydělený z článku lední hokej? Jedinou (ale IMHO velice důležitou) výhodou článku ofsajd je, že ukazuje ofsajd/postavení mimo hru v mnoha sportech, porovnává je, ukazuje rozdíly a společné prvky. Když to rozdělíte, není pro separátní článek už žádný důvod. Jedině ve chvíli, kdy byste se hodlal ohromným způsobem (!) rozepsat zrovna o spoustě zajímavých aspektů postavení mimo hru v ledním hokeji (což si ovšem nedokážu ani moc představit), má smysl vyrobit podrobnější článek, na který z hlavního článku odkážete, ale v hlavním článku stále ponecháte základní informace.

Na okraj: obdobně si v tuto chvíli nejsem úplně jist, jestli má nějaký zvláštní smysl plánovaný článek zakázané uvolnění.

--Mormegil 19:25, 18. 4. 2005 (UTC)

z velké části jsem se nechal inspirovat anglickou wikipedií. en:Icing (ice hockey) nebo na en:Offside (ice hockey). Oba články jsem chtěl v podobné míře (ještě podrobněji, zmínka o postavení mimo hru na střední čáře, historie, proč je v evropě jinak zakázané uvolnění, proč to tak vždy nebylo, zmínka o Luďku Čajkovi, atd) udělat i na české wiki. Přijde mi že kdyby se to dalo do článku o hokeji tak kdyby byl v takové míře jako je tento en:Ice hockey tak už toho tam bude prostě moc. Hok 19:51, 18. 4. 2005 (UTC)

Jistě, jak píšu, případnému rozšíření konkrétních článků se meze nekladou, ale pro článek ofsajd vidím více než dost důvodů pro „sjednocenou existenci“, takže to jdu vrátit, v případě razantního rozšíření bych doporučoval postupovat spíše stylem Hlavní článek: postavení mimo hru (hokej). --Mormegil 20:34, 18. 4. 2005 (UTC)

Ok. Já jsem před rozdělením váhal jestli to nemám nejdřív probrat na diskusní stránce. Jak vidno měl jsem to udělat a ušetřil bych nám oběma čas i energii. Tak příště :) Hok 20:40, 18. 4. 2005 (UTC)

Hokejový ofsajd[editovat zdroj]

Anonym zde přidal poznámku, že pravidlo o tom, že hráč, který má puk pod kontrolou, může překročit čáru dřív než puk, aniž by to byl ofsajd, bylo zrušeno. Pokud je to tak, rád bych slyšel nějaký zdroj této informace. Já totiž v pravidlech dostupných na iihf.com stále vidím (komentář k pravidlu 450):

A player actually propelling and in control of the puck, who crosses the line ahead of the puck, shall not be considered offside.

a totéž i v české verzi dostupné na cslh.cz [1]:

1. Za postavení mimo hru se nepovazuje, jestlize hráč, který postupuje kupředu a má kotouč pod kontrolou, překročí čáru dříve nez kotouč.

--Mormegil 13:56, 22. 12. 2005 (UTC)