Diskuse:Noc na Karlštejně (film, 1973)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Návrh na přesun[editovat zdroj]

Dávám ke zvážení název, zda-li není divadelní hra primárním významem, případně vytvoření rozcestníku na místě Noc na Karlštejně. --Wikipedista:BobM d|p 11. 4. 2010, 16:39 (UTC)

řekl bych, že očekávatelný název je film, nikoliv hra. Je dle mého soudu značně známější --Chmee2 11. 4. 2010, 16:40 (UTC)
Mám doma také gramofonovou desku, což je patrně rozhlasová hra, a existovala i televizní incenace. --MiroslavJosef 11. 4. 2010, 20:33 (UTC)

Myslím, že článek "Noc na Karlštejně" by měl pojednávat o primárním významu, tedy o hře (případně by zde měl být rozcestník). I dnes je Vrchlického hra na repertoáru některých divadel, nelze říci, že by byla méně významná než film. --Jvs 26. 4. 2010, 13:49 (UTC)

Tady bych souhlasil s Chmee2 a současná podoba je fajn. Určitě nemůžeme říct, že hra by byla méně významná, ale že je méně známá. --marv1N 8. 6. 2010, 16:49 (UTC)
Jsem pro ponechání na současném názvu. --Silesianus 1. 8. 2010, 14:11 (UTC)
Nicméně film je pouze odvozenina původního námětu, což nelze nijak oddiskutovat - myslím, že název by měl postihovat primární význam slova a tím je divadelní hra. To, že je hra v současnosti méně známá je sice fakt, ale není naším úkolem bádat nad tím, proč tomu tak je. Takže jsem rozhodně pro přesun. Outloň 1. 8. 2010, 14:13 (UTC)
V tom případě spíše na této stránce vybudovat rozcestník, jak psal MJ výše, existují i jiné významy. Čtenář, který zadá do vyhledávače Noc na Karlštejně, DMN bude z 80% hledat onen film a né hru. --Silesianus 1. 8. 2010, 14:16 (UTC)
Jak víte, co bude čtenář hledat? To je čistá spekuace a tedy čistě Váš vlastní výzkum! Rozcestník je také schůdné řešení. Outloň 1. 8. 2010, 14:20 (UTC)
To DMN jsem tam nedal pro lepší grafický efekt... --Silesianus 1. 8. 2010, 14:22 (UTC)
K Outloňovi: Naším úkolem je bádat, co nejspíš bude čtenář hledat, to že bude hledat film lze dovodit z několika obecných a několika konkrétnějších informací. Film má vždy lépe a celoplošněji udělanou PR, zatímco divadlo je více regionální záležitost (to je obecnější teze, která sama osobě nic až tak nedokazuje), konkrétněji: filmové zpracování Noci se stalo ikonické (dodnes velmi citované, zejména v lidové kultuře), zatímco drama zůstalo průměrnou hrou známého spisovatele. --marv1N 1. 8. 2010, 14:34 (UTC)
V případě, kdy jde argument o prvotním významu proti argumentu o popularitě, považuji za nejlepší řešení symetrický rozcestník. --Jvs 1. 8. 2010, 16:29 (UTC)

V souladu s principem očekávaného názvu jsem pro ponechání současného názvu. V drtivé většině případů bude čtenář hledat film. --Petr Adámek 6. 8. 2010, 17:16 (UTC)

Přesun a symetrický rozlišovač[editovat zdroj]

Navrhuji přesun na název s rozlišovačem, jak je uvedeno v rozcestníku, a současně přesun rozcestníku (nyní Noc na Karlštejně (rozcestník) na název bez rozlišovače.

Důvody:

  • je ryze subjektivní, zda je významnější 130 let stará Vrchlického hra, která byla námětem pro všechny další adaptace, nebo 40 let starý film z ní vycházející, i předchozí diskuse nevyznívá jednotně;
  • počet odkazů na Podskalského film (zde plus několik nezměněných ze seznamu zde1) není výrazně větší než na Vrchlického divadelní hru (zde), nedá se tedy jasně říci, že by film z roku 1973 byl nejočekávatelnější obsah na názvu bez rozlišovače;
    • Aktualizace: spočítal jsem odkazy (nepočítal jsem ty z asymetrického rozcestníku, šablon Přesunout a Možná hledáte a diskusních stránek): na Podskalského film 24 odkazů, na Vrchlického divadelní hru 17 odkazů, na jevištní muzikál 4 odkazy, nejasný cíl 2 odkazy (ze Sidovského a Dyka); teoreticky lze přidáním odkazů na méně významné herce a tvůrce zvýšit počet odkazů na film, ale stejně tak lze zvýšit počet odkazů na jevištní muzikál (který se dosud hraje) i divadelní hru (pokud by si někdo dal mravenční práci s dohledáním, v kterých divadlech se za předešlých 120 let hrála a v jakých obsazeních), takže ten film by výraznou převahu neměl ani tak. --Milda (diskuse) 26. 4. 2014, 23:22 (UTC)
  • nedělejme ze čtenářů Wikipedie negramotné blbce, kteří, pokud hledají zrovna filmový muzikál (podle některých z vás nejočekávanější význam) a objeví se jim rozcestník, si v seznamu 6 významů nedokážou ten film najít;
  • asymetrické rozcestníky výrazně ztěžují kontrolu správnosti odkazů, u asymetrického rozcestníku může být každý odkaz vedoucí na název bez rozlišovače chybný a nedá se to rozumně hlídat (pouze zakladatele stránky bez rozlišovače MediaWiki informuje o nově přidaných odkazech na tuto stránku, ten však již nemusí být na projektu aktivní nebo nemusí mít toto informování zapnuto), zatímco u symetrického rozcestníku je až na výjimky každý odkaz na něj chybný (z hlavního jmenného prostoru vždy chybný) a mohou tedy být pomocí Special:Whatlinkshere snadno hlídány a opravovány, podle potřeby i přidávány jako nové významy do rozcestníků (v případě Noci na Karlštejně například karlínský jevištní muzikál s nominací na Thálii, s už nejméně 4 odkazy, nepočítaje ten v rozcestníku, stránka zatím nezaložena) a zakládány nové stránky. --Milda (diskuse) 26. 4. 2014, 22:53 (UTC)

1 Část z nich ještě není opravena na správný cíl, například divadelní hru nebo jevištní muzikál, u části z nich zatím není jasné, kam by měly směřovat, například Sidovským produkovaná koncertní divadelní produkce na zámku Dobřichovice v roce 2006 má odkazovat na film nebo muzikál?

Důvod, proč až dosud jsou díla s názvem Noc na Karlštejně uspořádána na Wikipedii, tak jak jsou, je prostý: Předpokládali jsme (včetně mě), že zdaleka nejvíce čtenářů Wikipedie bude hledat film. Jestli je to pravda či ne, bohužel nelze kvantifikovat pomocí odkazů v rámci Wikipedie (oceňuji, že jste na nepoužitelnost takového argumentu sám upozornil, ale nějak nechápu, proč jste ho tedy vůbec uvedl...?), snad o trochu lepší by mohla být statistika návštěvnosti (srv. statistiku hry a statistiku Podskalského filmu) - ten rozdíl v běžných dnech není nijak oslnivý (zhruba je ten poměr mezi 1:2-1:3 ve prospěch filmu, ale dokázal bych si to představit i lepší), výhoda stávajícího řešení se ukáže při repríze filmu (2014-04-21). K té třetí odrážce: Nevšiml jsem si, že by tady někdo dělal z někoho "negramotného blbce" (důvod nesymetrického řešení je jasný, není potřeba vymýšlet nějaké další, které by pak bylo potřeba vyvracet). --marv1N (diskuse) 27. 4. 2014, 12:11 (UTC)
  • zatím proti? - viz diskuse výše, předchozí konsensus byl nepřesouvat. --Wikipedista:BobM d|p 22. 5. 2014, 07:33 (UTC)
  • Pro přesun - sice předchozí konsensus byl nepřesouvat ale po přečtení jsem pro přesun a symetrický rozcestník. --Wikipedista:BobM d|p 5. 6. 2014, 14:41 (UTC)
  • Pro přesun, argumenty znějí přesvědčivě. JAn (diskuse) 5. 6. 2014, 18:32 (UTC)
  • Sem pro přesun na název Noc na Karlštejně (film).--Toмa646 (diskuse) 6. 6. 2014, 09:53 (UTC)