Diskuse:Neologismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Návrh na přesun na "Novotvar"[editovat zdroj]

Navrhuji přesunout "neologismus" na "novotvar" a převést "novotvar" na hlavní výraz článku, s "neologismus" jako vedlejší. Návrh se opírá o četnosti těchto výrazů nalezené googlováním na českém webu; okrajově ve prospěch výrazu "novotvar" hovoří i to, že je česky. --Dan Polansky 13:40, 10. 3. 2008 (UTC)

Problém je v tom, že slovo „novotvar“ má obecnější význam, nejen lingvistický. Z etymologického hlediska to může být vlastně nový tvar čehokoliv, přičemž histologický význam nádor dokonce slovník spisovné češtiny uvádí jako první a řekl bych, že v obecném povědomí je i známější. Slovo „neologismus“ přímo vyjadřuje, že jde o nový slovní útvar. Asi nejvýznamnější česká publikace na toto téma v poslední době se jmenovala Nová slova v češtině s podtitulem Slovník neologismů (druhý díl již s podtitulem Slovník neologizmů): slovo novotvar není tedy použito ani v názvu, který obsahuje dvě varianty označení. Takže jsem spíš proti přejmenování. --ŠJů 17:25, 10. 3. 2008 (UTC)

Kategorie[editovat zdroj]

Odebral jsem kategorii Kategorie:lexikografie, protože neologismus spadá spíše pod Kategorie:slovotvorba a ta je nadkategorií Kategorie:etymologie. Bohužel mi HotCat neumožnil vložit zdůvodnění, tak alespoň takto sem. --G3ron1mo 19. 12. 2012, 13:53 (UTC)