Diskuse:Námořní vlajková abeceda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Všichni zdrávi?[editovat zdroj]

Opravdu signalizuje žlutá vlajka (Q) „všichni zdrávi“? Nemám tu bohužel ani Rozum do kapsy, ani nějak nemůžu najít Batličkovy povídky, ale až donedávna jsem si byl jist, že je tomu právě naopak – hrozivá žlutá vlajka signalizuje řádění nakažlivé nemoci, karanténu. Podporuje mě v tom i anglická verze článku, která je ovšem poněkud stručná. Původně jsem to chtěl upravit rovnou, ale když ten text vypadá tak sebevědomě, že se raději zeptám… --Mormegil 19:48, 24. 5. 2005 (UTC)

Na en mají Quarantine a na de "An Bord alles gesund, ich bitte um freie Verkehrserlaubnis". Die Signalflagge "Q" wird auch als Zollstander benutzt. - což vypadá na překlad toho českého. --Li-sung 19:55, 24. 5. 2005 (UTC)

I já jsem si taky myslíval, že to znamneá "mor na palubě" :-), ale opravdu dnes je primární význam žádost o souhlas ke vstupu do přístavu či žádost o provedení celní prohlídky. Sice jsem ty překlady dělal především podle Rozumu do kapsy (zlatá knížečka!), ale ověřoval jsem to ještě na několika ne-wiki stránkách. Miaow Miaow 20:16, 24. 5. 2005 (UTC)
Je to "Žádám o proclení", takže nic dramatického :) --SanDiego; 1.LF UK 12. 7. 2010, 13:04 (UTC)