Diskuse:Motorový vůz 843

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zbytečné informace?[editovat zdroj]

No já nevím, zbytečné informace... Pokud už tu z neznámého zdroje citujeme to tvrzení o dobré adhezi, tak pak sem snad patří i provozní fakta o tom, že ve větších sklonech má ten vůz i nějaké opakované problémy. Článek v encyklopedii nemá být jen technickou specifikací opsanou z prospektu výrobce. Tím spíš, že podobné mimořádné události mají často velmi reálný dopad na další využití typu. Například ukončení provozu T1 v Praze, patrových vozů na bechyňské dráze atd. --ŠJů 17. 2. 2012, 15:25 (UTC)

To byla jen taková rýpavá poznámka. :-) Osobně si nemyslím, že by dvě události byly natolik významné, aby si zasloužily celý odstavec (byly pouze mediálně rozmázlé). Zvlášť, když je uvedeno, že vlastně to byla chyba strojvedoucího, nikoliv techniky. Jedna až dvě věty by podle mého stačily, nicméně mazat to nebudu. --Harold 17. 2. 2012, 15:36 (UTC)
Mně v tom trošku chybí širší souvislost. Ty dvě události nebyly první svého druhu. Už se to stalo dřív, na základě toho vzniklo opatření k technice jízdy za takových podmínek, a teprve na základě toho opatření a jeho nedodržení je možné to hodit na strojvedoucího. Jinak by to samozřejmě byla chyba techniky nebo vyšší moc nebo co já vím. Pokud by tu byl celý tenhle příběh, byl by dosti encyklopedický, takhle je to takové vytržené. Jenomže zdroje, že. (I když něco z toho, co jsou jakoby drobností, ale příhodu to technicky osvětluje, najdete i na iDNES, pokud víte, co máte hledat.) --109.80.233.174 17. 2. 2012, 15:55 (UTC)
Objektivně se tyto události staly právě s tímto typem vozu. U mimořádných událostí je obvyklé, že se případná příčina či vina hází na nejslabší článek, pokud se tedy nezjistí, že vůbec nikdo za nic nemůže a všechno odpovídalo dokonalým normám. Taková alibistická vysvětlení nás jako encyklopedii zajímají pouze natolik, že bychom je měli zmínit, nikoliv tak, že bychom kvůli nim měli událost a její souvislosti ignorovat a zamlčet. Encyklopedie může napsat, co se stalo a co k tomu jaký zdroj řekl, ale na faktu, že se klouzal právě tento typ motoráku, nikdo nic nezmění. A že by sklouznutí přes pět zastávek bylo tak banální nevýznamnou a všední událostí, že by vůbec nemělo smysl ji zmiňovat v článku o typu vozu, to snad taky nemůže být myšleno vážně. Nedomnívám se, že by se takové události děly dnes a denně a pouze tyto dva případy že by byly nahodile nafouknuty - spíše bych řekl, že mediální pozornost je vcelku adekvátní významu události a chybou by spíš bylo, pokud by o nějakých dalších podobných nereferovala. Ostatně, o kvalitě techniky a spolehlivosti provozu nepochybně vypovídá i to, jak snadno a jak často může obsluha vlastní vinou nad nimi ztratit kontrolu. Pokud nějaký typ letadla bude soustavně padat kvůli chybám pilotů, tak si to stigma ponese zcela oprávněně, a i kdyby to byla čirá náhoda, tak je hodná encyklopedického zaznamenání. Vět se píše do článku tolik, aby poskytly co nejúplnější informaci nevytrženou z kontextu - nějaké dávkování vět podle hypotetické míry významu by byl nesmysl, zejména pokud by to mělo znamenat, že tam zbude jen nějaká nekonkrétní fráze. Rozšiřování o další relevantní informace je samozřejmě vítané. --ŠJů 18. 2. 2012, 08:51 (UTC)
Kombinace EDB s brzdovými kotouči v kolech je obvyklá, má ji lokomotiva 109E i elektrický vůz 471, u kterých se podobná věc, pokud vím, nestává. Je to celkem dost subtilní záležitost, podmíněná charakterem provozu. 109E tahá hmotné soupravy, které by to ubrzdily za ni. 471 často zastavuje, výkon její EDB není nijak oslnivý, takže kotouče se zahřejí. Nevyvstala u nich tedy potřeba přijímat nějaká opatření. Opět: pokud vím. 471 používám denně, nepozoroval jsem vypínání EDB za vánic (pokud EDB vypadne, spolehlivě to člověk zjistí nosem). 843 má výkonnou EDB funkční až do nepatrné rychlosti (v prvopočátku se navrhovala tato koncepce vozidla jakožto univerzálního hnacího vozidla pro místní dráhy - měly tahat i smíšené vlaky, čímž se měly šetřit provozní náklady; dějiny pak šly jinudy). Brzdí tedy za běžných okolností prakticky pouze EDB, tlakovou se jen dobržďuje (jako čelisťovkou u tramvají). Je to pohodlné a technicky správné, a najednou je to blbě. Stačilo by snímání teploty kotoučů.
Pokud jde o onu "dobrou adhezi", tak "neznámý zdroj" myslel asi spíše na vysokou adhezní hmotnost. Ta byla požadována právě kvůli oněm smíšeným vlakům. Nemyslím, že by se stupeň využití adheze výrazně lišil od jiných vozidel Bo'Bo'. --109.80.233.174 18. 2. 2012, 10:25 (UTC)