Diskuse:Moravské hnutí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

... vláda v Praze se zabývá výhradně hlavním městem a Čechy..., zde by snad mělo být Čechami, ne? Předpokládám, že je míněna země a ne národnost. a.c. 12:52, 8. 5. 2006 (UTC)


Přesnost[editovat zdroj]

V tom hesle se mota rada veci:

- IMHO by nazev mnel ynit moravizmus, hnuti je zavadejici /o tom asi budou spory/

- neexistuje moravsky dialekt cestiny - morava je jazykove rozdeůlena na radu dialektu

- je podstatny rozdil mezi autonomii, samospravnym celkem a federaci i zemskym usporadanim

- pri scitani lidu v roce 1991 nemohl byt nikdo povzbuzen odtrzenim Slovenska

- dolozit, ze vetsina Moravanu je na jizni Morave

--Nolanus 21:53, 15. 5. 2006 (UTC)

Nolanus: Nesouhlasím s bodem 3. Uspořádání, které chtějí představitelé moravského hnutí, zahrnuje zároveň VŠECHNY 4 prvky! Ve federaci je totiž automatická autonomii jednotlivých celků, a autonomie je formou samosprávy, což nemůžete popřít. A jde jim o autonomii ve formě zemského uspořádání, takže v tomhle případě docela plácáte. --Kirk 20:51, 25. 5. 2006 (UTC)

Nolanus: a kde jste vůbec přišel na to, že by v některé verzi bylo cokoliv o odtržení Slovenska? (údiv) A termín "moravské hnutí" je běžně vžitý --Kirk 20:59, 25. 5. 2006 (UTC)



Mel sem dojem, ze sme si tykali, tak bych u toho zatim zustal /pokud proti tomu nebudes nic mit/.

Uplnes IMHO nepochopil, o co mi slo

V terminech federace, autonomie, samospravny celek sou rozdily (byt ty terminy muzou byt chapany i definovany ruzne)

-autonomie se pouziva pro utvar se samospravou, nema vetsinou pravo se odtrhnout (Baskové ve Španělsku)

- ve federaci je vetsinou moznost se odtrhnout, soucasti statu sou rovnocenne,

zemske usporadani chapu ja jako zvlastni /tradicni a historicky/ priklad samospravy v Cesku, o definici by taky mohly byt spory, neb se to menilo etc.

Pokud by Moravani meli svuj samospravny organ, ale Cechy ne, jednalo by se IMHO de facto o autonomiii, v opacnem pripade o federaci ci zemske usporadani. Neni INMHO mozne terminy takto michat bez vysvetleni a zazdrojovani.

- ano, v predchozi verzi to bylo spatne, v roce 1991 jeste nikdo nemohl byt povzbuzen odtrzenim slovenska

- u nazvu mi prosim jmenuj zdroje, jen sem pochyboval, je to mozne, ja sem vetsinou narazel spis na termin moravizmus, moravske hnuti totiz IMHO nemusi mit vubec politicke, samosprvane cile

A nechapu proc davas pryc sablonu, kdyzs stejne nevysvetlil ostatni 2 namitky /neexistujci mor. jazyk a Jizni Moravu - tam by navic bylo treba definovat, kdo je to vlastne Moravan./

Jinak doufam, ze mou editaci nechapes za utok na Moravanky Moravany, jichz si (predevsi teda Moravanek) velmi povazuju.

--Nolanus 14:37, 26. 5. 2006 (UTC)

Nolanus:

  1. Španělsko je defakto federace. Nikde není psáno, že subjekty federací mají právo na odtržení. Pouze v některých případech mají toto právo definováno ústavou.
  2. Ne všechny celky ve federacích mají autonomii. Jedná se například o federální distrikty.
  3. Zemské uspořádání existuje i ve federacích jako je Rakousko, v pozměněné podobě částečně se odlišujícího se od historického stavu v Německu.
  4. Jasně se tu píše o konkrétním hnutí, nikoliv o nějakém obecném hnutí existujícím na území Moravy.
  5. Dotyčný „dialekt“ jsem předělal do formy „tzv. moravský dialekt. Mimochodem existuje návrh spisovné formy moravského jazyka - viz http://dalsimoravak.bloguje.cz/1_tema.php
  6. Termín moravismus se vztahuje také k typicky moravským jazykovým výrazům.

--Kirk 15:00, 26. 5. 2006 (UTC)


Co ti vadi Kirku?

Co mě vadí? Všechny moravské strany ať se jednalo o jakoukoliv, požadovaly přeměnu ČR ve federaci autonomních spolkových zemí, nikoliv návrat ke značně centralistickému pojetí samosprávy z doby první republiky.--Kirk 16:14, 26. 5. 2006 (UTC)

Za další: v tomto případě není žádný rozdíl mezi federací a spolkovém státě, kolego Nolane. --Kirk 17:13, 26. 5. 2006 (UTC)


Několika věcem nerozumím, např. "Všechny moravské strany ať se jednalo o jakoukoliv, požadovaly přeměnu ČR ve federaci autonomních spolkových zemí ...": čím jsou Moravané v současném uspořádání poškozováni Čechy? S tím souvisí snad ještě důležitější otázka: jsou Moravané Češi? Z mého pohledu a životní zkušenosti se Moravistická hnutí jeví jako mírně řečeno iracionální (o mne tu ale nejde, mně pražskou SPZ v Brně nikdo neukradl), moje poslední otázka zní: v čem se liší ambice a cíle dnešních Moravistů od politiky Slováků, která vedla k rozdělení společného státu? a.c. 20:23, 26. 5. 2006 (UTC)


toto mi tak uplne nevadi, n a techto pasazich sou proste jen repredukovany nazory moravistu.

Neni ovsem IMHO pravda, ze by vsechny strany chtely autonomii. A formulace "ve formě federace autonomních spolkových zemí" zni proste hrozne. --Nolanus 21:04, 26. 5. 2006 (UTC)

Historická reminiscence[editovat zdroj]

Oddíl Historická reminiscence na mě působí jako vložený do článku proto, aby vzbudil u čtenáře dojem, že moravské hnutí je blbost. To je neencyklopedický přístup. Celý oddíl by měl být smazán, už také proto, že ani nevypovídá o tom, o čem je článek. Amic 18:20, 17. 1. 2008 (UTC)

Já si naopak myslím, že ten oddíl by smazán být neměl. Co je na těch třech citátech v nepořádku? --Cepek 15:20, 29. 2. 2008 (UTC)


Moravismus[editovat zdroj]

Podle Slovníku spisovné češtiny má slovo moravismus pouze jediný výklad, a to moravský jazykový prvek. Pokud nějaký jiný zdroj uvádí i jiný význam, tak mě prosím opravte. Ojin 20:17, 20. 5. 2008 (UTC)

To je možné, ale slovník bohužel nemusí vždy zahrnovat všechny slova a významy, pro Moravské nacionalisty se nicméně ten termín používal a používá běžně, jak lze i teď ověřit pohledem na google. Google je ovšem trochu ovlivněn tím, že v době největšího rozmachu moravistů ještě v Česku internet teprve začínal. --Nolanus C E 20:36, 20. 5. 2008 (UTC)
Ale potom je otázka, kde je hranice, od jakého množství jsou takovéto výskyty relevantní pro wikipedii. Například výrazem vteřina je také často označována sekunda, i když správně jde o úhlovou jednotku. Myslím si, že by wikipedie měla zachycovat současnou, již kodifikovanou normu a ne "co se běžně používá". To bych taky mohl psát vyjímka místo výjimka, protože se to taky běžně (chybně) používá. Ojin 20:58, 20. 5. 2008 (UTC)
Je potřeba rozlišovat časté chyby ("vyjímka") a nová slova či nové významy starých slov ("moravismus"). To první se případně stane relevantním, až se to objeví jako možná varianta v Pravidlech. To druhé z hlediska Wikipedie myslím je stejné jako všechny ostatní nové informace: Musí to být doloženo v nějakých relevantních pramenech (noviny, knihy, seriózní weby) WP:Ověřitelnost. Slova moravisté i moravismus (ve významu ideologie) tam již pronikla dávno, dokladů padá z Googlu záplava.--Ioannes Pragensis 21:34, 20. 5. 2008 (UTC)

V tom případě si prosím pěkně doplňte k Čechismu to samé, co k Moravismu. To znamená protlačování slov čech, český, česká do všech sfér života lidí, což zajisté znamená Český nacionalismus, jehož jsme v dnešním světě svědky. Díky. Dragon74

Moravista[editovat zdroj]

Moravista - moravský nacionalista co to je za blbost ? moravista je člověk, který se zabývá literaturou moravských autorů, případně moravskými nářečími, jako bohemista se zabývá literaturou českou, germanista literaturou německou atd. Zmiňované odkazy na google jsou většinou bláboly taky novinářů a nechápu proč by stokrát opakovaná hovadina měla být na wikipedii najednou pravdou jenom proto, že je stokrát opakovaná....

alpinic 193.165.148.190 10. 7. 2011, 16:01 (UTC)

Proč je to moravismus a ne moravské národní buditelství? A člen takového hnutí by snad měl být označován slovy jako vlastenec, buditel národa či obrozenec a ne moravista. Když se podíváte do Ottovy encyklopedie, tam se stále píše o českých obrozencích, vlastencích, buditelích apod., proč by tedy moravští národně uvědomělí intelektuálové neměli mít nárok na stejné označení? (viz. s:Ottův slovník naučný/Jungmann, s:Velký Olomouc/Národnostní problém olomucký) ... jen se ptám ... :-) Krom toho, když nejsem členem žádného takového spolku, tak onen "moravista" vlastně nejsem, že? --Millenium187 (diskuse) 27. 3. 2012, 11:32 (UTC)
Protože člen hnutí, které se snaží o překroucení dějin k pohledu svému, není obvykle nazýván vlastencem ani buditelem či obrozencem, nýbrž fanatikem či extremistou? Příznivcům moravského hnutí se říká také moravisté..., takže tak nejspíš označován budete.--Zdenekk2 (diskuse) 28. 3. 2012, 01:26 (UTC)
Ale podle vaší definice jste potom fanatik a extremista především vy sám, dnešní politická propaganda je sama o sobě překrucováním dějin a to především moravských, které se bagatelizují a opomíjejí, z Moravy a Slezska se dělají chudá východní předměstí Prahy a to podle vás není extrémní? Morava byla autonomní země s vlastními zákony, soudy, ústavou, hlavním městem, etc., byla nezávislá na Praze a teď můžeme tak akorát "držet hubu a krok", a když se proti tomu někdo postaví tak podle vás je extremista? Čeští obrozenci museli také čelit takovým sprostým urážkám ze strany Němců, teď je to to samé, jen místo Čechů jsou Moraváci a místo Němců Češi. Podle mého názoru jste buďto "(nacionalistický) extremista a (šovinistický) fanatik" (vaše slova) nebo (a to je asi pravděpodobnější) nejste zcela obeznámen s cíli takovýchto hnutí, které jsou zpravidla poměrně umírněné a nesnaží se o žádné překrucování. Přirozeně nejméně racionální argumenty proti Moravě mívají obvykle obyvatelé Moravy(, kteří tak jdou sami proti sobě), ale v každém případě můžete mi říct v čem se teda "moravské národní obrození" liší od toho českého tak moc, abychom si nezasloužili být označováni za vlastence a buditele? --Millenium187 (diskuse) 28. 3. 2012, 10:47 (UTC)
Wikipedie neslouží k politickým debatám, k definování čehokoliv ani k propagování čehokoliv včetně jakéhokoliv hnutí či myšlenek a názorů. Pokud máte pro svá tvrzení (ohledně Moravy) důvěryhodné zdroje, dodejte je kam patří. Pokud ne, jsou to jen vaše vlastní výzkumy.--Zdenekk2 (diskuse) 30. 3. 2012, 09:52 (UTC)
To je sporné, protože já můžu dodat zdroje, ale vy v této otázce zpochybníte jejich důvěryhodnost, stejně jako já udávám za příklad Ottovu encyklopedii, která je v některých ohledech politicky podbarvená. Takže to se nevyřeší nijak a zůstane to ke spokojenosti té vaší strany. No, nemůžu od vás chtít 100% slušnost a respekt k moravským patriotům, takže to nechám být. Ale alespoň jsem na to upozornil. (Za komunistů jsem byl malé děcko, takže jsem nikdy nejednal s tehdejšími úřady, ale představuji si, že nějak takhle mohla tehdy vypadat žádost o povolení k vycestování do zahraničí, vždycky se najde důvod proč to nejde...) --Millenium187 (diskuse) 30. 3. 2012, 10:33 (UTC)
Jistě, a hornista literaturou vzniklou v Hornu. --Tchoř (diskuse) 27. 3. 2012, 14:36 (UTC)
Ale hraní na nějaké hudební nástroje nemá s literaturou v nějakém rakouském městečku z podstaty věci nic společného. Člověk, kterému záleží na jeho rodné zemi, na jeho krásné moravské vlasti, je pro mě vlastencem. A když mi nezáleží jen na sobě samém, ale i na svých krajanech ve své rodné zemi (Moravě), tak jsem najednou označován za nějakého -istu... Vlastenectví není terorismus, pragocentrismus nebo komunismus, vlastenectví je, když pro člověka není Morava a Slezsko jen kusem hlíny, ale je to pro něho jeho matkou, jeho vlastí a jeho kulturním dědictvím. Proč si z toho děláte srandu? --Millenium187 (diskuse) 27. 3. 2012, 23:54 (UTC)
Co bys také od nějakého čechisty čekal? Pro čechisty jsou všichni občané České republiky Čechy a nějaký respekt k odlišnostem je pro ně sprostým slovem. Ostatně pro jejich předchůdce zvané "čechoslovakisté" zase existovala jednotná "československá národnost", avšak čechisté udělali v nerespektování a neúctě k odlišnostem další krok tím, že nerespektují ani Poláky či Rómy... A tisk tomu náležitě pomáhá. --Kirk (diskuse) 28. 3. 2012, 00:19 (UTC)
Kirku, chceš-li někoho pomlouvat a rozšiřovat o něm nepravdy, jdi to dělat někam mimo Wikipedii.--Tchoř (diskuse) 28. 3. 2012, 06:22 (UTC)
Já mám za to, že kolega Tchoř je sám z Moravy, rád bych se vás tedy ale zeptal proč je vám moravské vlastenectví takovým trnem v oku, že musíte být proti tomu a to i přesto, že tito lidé svojí činností hájí i vaše zájmy? (Jako Morava byli jsme před Českem, budeme i po něm.) --Millenium187 (diskuse) 28. 3. 2012, 10:47 (UTC)
Trnem v oku je mi především absurdní argumentace nebo ubližování kvalitě Wikipedie kvůli aktivismu. Proti vlastenectví, decentralizaci státní správy nebo lokálnímu patriotismu celkem nic nemám, ale do Wikipedie by se to mělo promítat s mírou. Nikoliv tlačit co to jde a co ostatní dovolí. --Tchoř (diskuse) 29. 3. 2012, 04:43 (UTC)
Rozumím vám, ale to vám potom musí vadit i na Ottově encyklopedii, na nejrůznějších učebnicích a oficiálních materiálech vydávaných úřady, protože to že tento stát vnímá Moravu jako zchudlé východní příhraniční území, na kterém nikomu reálně nezáleží je jasně citelné. A do snižování kvality oficiálních informačních zdrojů, učebnici, apod. se to také promítá, jen opačným způsobem než jakým to někdy (bohužel) děláme my. Abychom se vrátili k původní otázce proč by měli být čeští obrozenci označováni za buditele, vlastence apod. zatímco moravští vlastenci jsou nějaký póvl (moravisté, nacionalisté, separatisté, extremisté, fanatici, etc.), to podle vás není zaujatý úhlu pohledu? Mě to připadá podobně extrémní jako bych psal o např. Františkovi Palackém zhruba toto: "ve svých knihách se podepisoval jako Franz Palacky (německé jméno), původem z Moravy, český nacionalista a politik, jedna z předních osob tzv. čechystů (místního radikálního hnutí odmítajícího domnělý Vídeňský centralismus). --Millenium187 (diskuse) 29. 3. 2012, 13:44 (UTC)
Protože ty argumenty, že když germanista znamená to, tak moravista zkrátka má znamenat ono, mi přijdou dost absurdní. Přípona -ista má holt různé funkce. --Tchoř (diskuse) 28. 3. 2012, 06:22 (UTC)
  • můj názor na toto slovo je tento:Při pojmenování moravského hnutí se jedná jednoznačně o hanlivé pojmenování, které mělo a má při své aplikaci zdiskreditovat moravské obrozence a hodit je do jednoho pytle s jinými ..isty. A že těch ..istů (marxistů, socialistů, separatistů, islamistů) s negativním nádechem je. Nebo ne?--Dendrofil (diskuse) 27. 3. 2012, 18:22 (UTC)
    Příznivcům moravského hnutí se říká také moravisté..., co je na tom hanlivého? Máme spoustu slov s pejorativním nádechem jak s -ista, tak bez. Na -ista končí např. i šachista nebo filatelista.--Zdenekk2 (diskuse) 28. 3. 2012, 01:26 (UTC)
Zní mi to pejorativně stejně jako čechysta, šovinista, nacionalista, extremista, separatista, příznivce hnutí usilujících o prosazování práva, svobod a historických nároků národnostní menšiny či většiny by v demokratické společnosti takto hanlivě označován snad být neměl. „Všichni si myslí, že všechno za ně udělá pan prezident. Morava si svoji svébytnost a své důstojné postavení musí především vybojovat sama.“ -- Václav Havel, na to mohu říct jen: „Tož tu su pane prezidente, ochoten následovat tato vaše slova a postavit za tak svoji moravskou vlast.“ Můžete mi říct, co je tom extremistického a fanatického? Já nikde nic nepodpaluji, nikoho nemlátím, nevraždím, nekradu, etc., jen chci lepší budoucnost pro moravský lid, což přirozeně zahrnuje také mě samotného a potenciálně i mé děti. --Millenium187 (diskuse) 28. 3. 2012, 10:47 (UTC)
Své aktivity pro „lepší budoucnost“ uplatňujte někde jinde, k tomu Wikipedie (=encyklopedie) neslouží.--Zdenekk2 (diskuse) 30. 3. 2012, 09:52 (UTC)

Nechápu[editovat zdroj]

Moravské hnutí je obecný termín, kterým se v období po listopadu 1989 souhrnně označují různé politické strany, sdružení a spolky usilujících o obnovu samosprávy Moravy a Slezska...............Moravismus vznikl jako reakce na zrušení zemského zřízení v Československu (1949),[zdroj?] v důsledku čehož přestala existovat Moravou dominovaná země Moravskoslezská

Moravské hnutí se objevuje již v době německé okupace zbytku českých zemí. Působilo v podobě marginální Moravské nacionální sociální strany a ve slovácké regionální variantě v podobě původně iredentistické organizace Národopisná Morava.????

Tyhle DVA ODSTAVCE se za prvé popírají, a za druhé v době okupace údajní moravisté působící v uvedených organizacích (u jedné z nich jde o brněnskou pobočku strany českých fašistů o které což je velmi zajímavé není na české wikipedii ani slovo, pravděpodobně proto, že je česká ) těžko mohli usilovat o obnovení samosprávy moravy už jen vzhledem k tomu že morava samosprávu měla i za hitlera ! (Alpinic 12. 11. 2011, 18:21 (UTC))

Tož současné moravské hnutí v žádném případě nelze spojovat s tím, co tu bylo za protektorátu. A tvrdit, že by Morava měla tehdy samosprávu je zásadní omyl. Po většinu protektorátu neexistovala zemská zastupitelstva a byli v podstatě jen zemští prezidenti. O jakékoliv zemské samosprávě nemůže být řeč. --Kirk (diskuse) 27. 3. 2012, 20:34 (UTC)