Diskuse:Mimozemský život

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Jakub an0nym0u5 v tématu „Stephen Hawking

jelikož ve vesmíru není život znám nikde jinde, než právě na Zemi- to není pravda! co takhle ISS?

hm to sice jo, ale :) je to pozemský život a je na orbitě Země, takže dle mého furt na Zemi :) Ale jestli je chuť tam tohle dopsat, tak Edituj s odvahou :) Já bych to tam osobně nedával --Chmee2 10:46, 24. 3. 2008 (UTC)

Antropocentrismus[editovat zdroj]

Dobrý den,

na stránce jsem napočítal asi 6krát "předpokládá se", což je velmi pěkné vyhýbavé slovo.

Otázka mimozemšťanů nerozděluje na tábor vědy (ta by měla být nezaujatá) a na tábor náboženství (nemůžeme soudit podle jednoho - řekl bych, že šlo o katolictví).

Oddíl Evoluce a stavba těla je hotový antropocentrismus. Neřekl bych, že se uvedené názory předpokládají. Neznáme prostředí, kde budou mimozemšťané žít a proto tam nebude muset fotosyntéza probíhat. Může tam být třeba syntéza ultrafialovým nebo infračerveným zářením. Anebo tam nemusí být vůbec nic. A to že budou inteligentní bytosti připomínat jakési prapodivné lidičky s velkou hlavou, s tykadélky a se třemi prsty, je vážně hloupost. Tento návrh neprošel Daleovi Russellovi (šlo o inteligentního dinosaura, který vypadal jako člověk - viz en:Dinosauroid#Scientific_speculation) - a to nešlo o mimozemšťana.

Nechci editovat s odvahou, protože si myslím, že hodně věcí nevíme (zvláště pak já nevím) a že bych jenom mazal. Ponechávám to k zamyšlení. --Václav Horký (d, p) 19:10, 22. 4. 2008 (UTC)

Souhlasím. Z odvážných názorů, jako že mimozemšťané mají humanoidní postavu s hlavou a mozkem, vyvozuji, že článek napsal člověk značně zaujatý. Nevíme totiž, zda se na jiných planetách vyskytují organismy v té nejvyvinutější formě, ani to, jestli právě naše životní forma je ta nejvyvinutější, ta ideální. Navíc mohou jinde být pro vzpřímenou chůzi nebo jen vývoj do vyšších forem nepříznivé podmínky (např. vysoký tlak). Nehledě na to, že nevíme, jestli teorie panspermie opravdu platí.
Na pitomého neregistrovaného uživatele jsem snad nakecal dost. Mějte se tu žůžově. --90.177.106.249 13:45, 23. 4. 2008 (UTC)

k části o evoluci jsem dal "urgentně ověřit", je to opravdu strašný. Pokud to do měsíce někdo neorefuje, smažeme to.--Vojtech.dostal 29. 8. 2008, 10:53 (UTC)

Nález mimozemské bakterie[editovat zdroj]

Nejsme v kosmu sami, tvrdí vědec a dokládá to bakterií, Aktuálně, 7. 3. 2011. Co s tím? ;-) Počkáme, až se k tomu vyjádří další odborníci? --Hidalgo944 15. 3. 2011, 18:02 (UTC)

Tak jako zmínit se to dá, ale jen do nějaké kapitoly "výzkum" - ve smyslu "V historii se objevilo několik studií, které údajně popisují mikroskopický mimozemský život, např. ta a ta studie". Ale ta práce nemá žádnou vědeckou odezvu a jedná se pravděpodobně o nesmysl. V případě, že bys to chtěl zmínit, doporučuji najít původní studii. --Vojtech.dostal 15. 3. 2011, 19:22 (UTC)
Původní studie je zde, jinak časopis obecně, kde se mimo jiné píše: "Hoover's paper was received in November and was repeatedly peer reviewed. After months of careful analysis, it was published on March 5 of 2011. Of the 24 commentaries received, almost all have been supportive of the findings. The results are valid.". Pokud jsem to dobře dále sledoval, tak bylo vybídnuto několik desítek dalších vědců, ať buď jeho objev potvrdí a nebo vyvrátí šéfredaktorem, tudíž říci, že se jedná pravděpodobně o nesmysl bez vědecké odezvy je docela odvážné tvrzení :). Spíš je potřeba počkat nějakou dobu, než další vědecké týmy učiní svá pozorování a časopisy to odpublikují. --Chmee2 16. 3. 2011, 08:47 (UTC)
To beru, ale řekněme si upřímně, že i skrz peer-review projde často spousta pravděpodobných nesmyslů, viz např. nedávná arsenová DNA. Počkal bych, jak říkáš. --Vojtech.dostal 16. 3. 2011, 15:04 (UTC)

Stephen Hawking[editovat zdroj]

měli by jste tam dát více informací o Stephenovi Hawkingovi, protože si myslím, že je to velmi důležitý zdroj tohoto tématu.

--Jakub an0nym0u5 (diskuse) 26. 9. 2019, 19:52 (CEST)Odpovědět