Diskuse:Miloš Kaláb

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Predevsim se omlouvam, ze pisi bez diakritiky, protoze vyzaduje na tomto pocitaci konverzi. - Mam zajem, abych vyhovel pozadavku na spravnou upravu a tedy jsem precetl navody, otevrel si nekolik podobnych prispevku a zkusil nekolik zpusobu. Privitam radu, jak dosahnout cile. Dekuji. 192.197.71.189 22. 10. 2013, 17:50 (UTC)

Pri nasledujicim editovani se mi nepodarilo ulozit zmeny - opravu linku na Chemical Abstracts Service [1] a opravu Reference 23 - The Beauty of Milk... Ta je spravne napsana ale nefunguje. Nedovedu opravit Reference, ukazuji se jako jeden blok. Dekuji. 192.197.71.189 22. 10. 2013, 19:05 (UTC)
Opraveno. S pozdravem --RomanZázvorka (diskuse) 23. 10. 2013, 14:05 (UTC)
Dekuji za opravu. "Vymknul" se mi z ruky obsah Referenci. Nevim, jak se do nich dostaly linky na Internet, ktere byly puvodne v textu. Rad bych pocet referenci zredukoval. Take nevim, jak jeste vice "ozdrojovat" prispevek, ktery se mi jevi spis "prezdrojovany". Za rady i pomoc dekuji. 192.197.71.189 23. 10. 2013, 16:26 (UTC)
Souhlasím, v článku je příliš referencí, které nedokládají pravdivost trvzení u něhož je reference přiložená, proto je článek označen šablonou neověřeno. Článek nejlépe ozdrojujete tím, že informace doložíte věrohodnými zdroji. Pokud zdroje nenajdete, pak je lepší informaci odstranit, celý článek zkrátit a upravit do encyklopedického stylu, pak se může odstranit i šablona upravit. S pozdravem RomanZázvorka (diskuse) 24. 10. 2013, 09:32 (UTC)
Dekuji. Zivotopis jsem zkratil. Prosim o radu jak zasahovat do Referenci. Odstranit "exponent" v textu? Dekuji. 192.197.71.189 24. 10. 2013, 16:45 (UTC)
Ano, přesně tak odstraňte část, která neodpovídá pravdě, či se vám jeví jako irelavantní. Musíte odstranit část ohraničenou značkami
<ref>...text...</ref>, samozřejmě včetně značek. Případně se podívejte na článek Reference. Zároveň Vás upozorňuji, že odkazy které sem vkládáte v tomto tvaru [http://cs.wikipedia.org/wiki/PH pH] sem nepatří. Správný tvar je [[pH]]. Podívejte se na tuto editaci, kde editor Lukazuko, takové odkazy Vámi vložené opravil a vy je tam znovu vkládáte. Také odkazy na cizojazyčnou wikipedii vkládáte špatně (jak je vložit se podívejte zde), navíc na české wikipedii nejsou tolik žádoucí, protože velká většina čtenářů nemusí anglický jazyk ovládat, proto doporučuji jejich výraznou redukci a text případně ponechat bez odkazů. S pozdravem --RomanZázvorka (diskuse) 24. 10. 2013, 19:26 (UTC)
Dekuji za rady. V editovani ale nevidim "část ohraničenou značkami
<ref>...text...</ref>, samozřejmě včetně značek". Takze pracuji jako slepy. Nevim, proc nektere odkazy jsou jako na webu <a href="http:// atd.) ale jine jsou pomoci exponentu. S temi si vubec nevim rady. Nachazim velke rozdily v informacich na ceske a anglicke Wikipedii, napriklad u stloukani masla. Je problem najit relevantni informace v cestine. Reference jsem zkratil o odkazy na anglicky psane prace. Ma-li to smysl, pokusim se nadale prispevek upravovat. Jeste jednou dekuji. 192.197.71.189 28. 10. 2013, 20:40 (UTC)
Neznám přesně Váš problém, ale znaky <ref></ref> tam jsou, jen je přehlížíte. Psal jsem Vám, abyste si přečetl článek Reference. Píšete, že některé odkazy jsou ve tvaru cituji (ref="http:// atd.), vidíte znak <ref> na začátku vašeho citátu, to je začatek reference, kterou hledáte. Konec je označen znakem </ref>. Vše co je mezi těmito znaky je reference. Pokud ji chcete odstranit, pak ji odstraníte smazáním celé věty mezi znaky včetně znaků. Do referenci se vkládají internetové odkazy a pokud nejsou v jazyce českém mohou být i cizojazyčné. Oproti referencím se naopak do české wikipedie vkládají wikiodkazy, nebo chcete-li exponenty. Tolik snad odpověď na další vaší otázku. Rozdíly mezi anglickými, ale i ostatními wikipediemi byly, jsou a budou. Celý projekt wikipedie je založen na svobodném vkládání informací, samozřejmě s doložením patřičných zdrojů, ale je nad síly ověřovat pravdivost všech přidaných informací a mnoho editorů vkládá informace subjektivní a neověřené. Pokud na nějaký nesoulad ze skutečností narazíte, můžete to napravit, viz: Editujte s odvahou, samozřejmě s doložením referencí, literatury, internetových stránek, či jiných sdělovacích médií. Pokud nenajdete relevantní informace v češtině a rozumíte cizojazyčnému textu můžete odkaz na stránky vložit formou referencí. Pokud nenajdete žadné informace, je lepší do věty nevkládat žádný odkaz a ponechat to bez zdroje. Z tohoto článku jsem odstranil odkazy na anglickou wikipedii. Reference jsem ponechal bez změn, podívejte se na ně, doporučuji redukci nedůvěryhodných zdrojů. S pozdravem --RomanZázvorka (diskuse) 29. 10. 2013, 15:00 (UTC)
Mockrat Vam dekuji. Prectu si vsechny rady a budu se snazit dodat verohodne zdroje. Mel jsem pocit, ze bych mel pridat jednu zasadni informaci do clanku o vyrobe masla v ceske Wikipedii, ale kdyz zapasim s touto strankou, na editovani cizi stranky bych si netroufal. Ted mi nekolik dni potrva nez najdu k tomuto heslu patricne zdroje, nic jineho uz pridavat ani odebirat nehodlam. Jeste jednou Vam dekuji a zdravim Vas, 192.197.71.189 29. 10. 2013, 19:59 (UTC)
Dekuji. Cetl jsem, co jste doporucil, ale je to pro mne "spanelska vesnice", neco naprosto odlisneho od kodu HTML, ktery si pisi sam. Vyrazy <ref>...text...</ref> jsem nasel v predeslem textu pri konntrole novych zmen a obavam se, ze bych napachal vic skody, kdybych je vnasel do opravovaneho textu. - Pri kontrole clanků o vyrobe mlecnych vyrobků ve Wikipedii v cestine i v anglictine vidim, kde vsude by jim prospely doplnky a znam zdroje, ale nedovedu je spravne vlozit podle Vasich instrukci. Omlouvam se a doufam, ze jsem tento prispevek opatril dostatecnym poctem verohodnych zdroju. Nebo snad jeste neco chybi? Kde Vam mohu viditelne podekovat? 192.197.71.189 31. 10. 2013, 17:56 (UTC)
Dobry den. Minuly tyden jsem opravil Nicholse na Nicholsovou a pridal jsem tyto zdroje: - pro jogurt: “http://cs.wikipedia.org/wiki/Jogurt”, pro kaseinové micely: “http://cs.wikipedia.org/wiki/Kasein”, - pro tukove kulicky: “http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=1685”, - pro stloukani smetany: “http://cs.wikipedia.org/wiki/Máslo”, - pro sýr Čedar: “http://cs.wikipedia.org/wiki/Čedar”, - pro milled curd granule junction patterns: “http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030282823217” (v anglictine, odkaz neexistuje v cestine), - pro sýr Queso blanco: “http://en.wikipedia.org/wiki/Queso_blanco” (v anglictine en.wikipedia), - pro tavený sýr: “http://en.wikipedia.org/wiki/Processed_cheese” (v anglictine en.wikipedia), - pro digitální barvení: “http://cs.wikipedia.org/wiki/RGB” (v anglictine en.wikipedia), - pro The Royal Microscopical Society: “http://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Microscopical_Society” (v anglictine en.wikipedia). - - - Zkontroloval jsem zmeny a ulozil. O den ci dva pozdeji tyto odkazy byly odstraneny a byla zmenena zasadne dulezita informace o rozdilu v teplote mleka pouzivaneho pro vyrobu jogurtu a syra. Umoznilo mi to, abych formulaci upresnil takto: při výrobě jogurtu (mléko nejdříve zahřáté na teplotu 85°-90°C a následně ochlazené) nebo při výrobě sýrů (mléko vubec nezahřívané)”. Zanedbani tohoto postupu melo v minulosti za nasledek nekvalitni jogurt nebo syr. K neexistujicimu odkazu v cestine na vyrobu taveneho syra chci poznamenat, ze MVDr. Michaela Černíková <cernikova@ft.utb.cz> ma v tomto ohledu znalosti, jichz by mohla ceska Wikipedie vyuzit. - - - Vyse uvedene odkazy jsem nedal do editace z obavy, ze by mohly byt znova odstraneny a radeji se Vas ptam na radu, co s nimi. Druha otazka je, jak mohu plne vyhovet pozadavku na dalsi zdroje? Kterych hesel se tyka? Dekuji Vam. 192.197.71.189 4. 11. 2013, 16:40 (UTC)
"Odkazy" jsem odstranil já, neboť za A) na články na jinojazyčných wikipediích se v článku neodkazuje, za B) vnitřní linky (tzn. odkazy na jiné články na české wikipedii) se netvoří externími odkazy (zadáváním adresy), ale pomocí dvojitých hranatých závorek (tedy [[Mléko|mléčný]] vytvoří toto: mléčný - část před svislítkem | je název článku na wiki a část za je text, který se zobrazí v upravovaném článku). --Silesianus (diskuse) 4. 11. 2013, 17:38 (UTC)
Dostal jsem pozvani, abych se zaregistroval, za ktere dekuji. Rad bych Vam ale sdelil, ze jsem uz mel 84 roku, a ze nehodlam psat zadny dalsi prispevek do ceske Wikipedie. V hesle, se kterym mi laskave pomahate, mi jde nejvic o to, abych seznamil ceskou laickou i odbornou verejnost s vysledky prace na mikrostrukture mlecnych vyrobku. Neni to z osobnich duvodu, protoze memam v Ceske republice pribuzne ani blizke vrstevniky. Dekuji Vam za pochopeni. 192.197.71.189 4. 11. 2013, 16:58 (UTC)
Jeste jednou Vam dekuji, pane Zazvorko i pane Silesiane, za Vasi cennou pomoc. 192.197.71.189 12. 11. 2013, 17:44 (UTC)
Nemáte za co děkovat. Rádi jsme to pro Vás udělali. Přejeme Vám do dalších let hodně zdraví a děkujeme za článek, který mnohým čtenářům české encyklopedie přiblíží život významné osobnosti a také jeho nové technologie výroby potravin. S pozdravem --RomanZázvorka (diskuse) 13. 11. 2013, 10:29 (UTC)
Dobry den, privitam radu, jak editovat preklad clanku do anglictiny. Strojovy preklad Googlu ma nekolik zavaznych chyb. Nezminoval bych se o tom, kdybych nebyl dostal tri e-maily od znamych - jako bych zasahoval do ustavy (constitution) zatimco jsem vydaval ustavni (institution) casopis. Prelozil jsem tedy cesky text a umistil jsem anglickou verzi na web: Miloš Kaláb anglická verze. Text je mozne pouzit jako anglicky preklad. Na jeho konci je adresa pro pripadny kontakt. Dekuji Vam. MKalab (diskuse) 3. 3. 2014, 19:41 (UTC)