Diskuse:Micheáš (jméno)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Název článku aj.[editovat zdroj]

Článek by se měl přesunout na Micheáš, to je česká podoba jména (onen starozákonní prorok). Je to jiné jméno než Michal nebo Michael, a tato rozhodně nejsou žádnou "formální podobou" jména Micheáš/Micah. --Mmh 21. 4. 2009, 14:56 (UTC)

Prorok Micheáš[editovat zdroj]

Článek jsem upravil, aby skutečně byl o jméně. Odstavec o prorokovi zatím hážu sem, aby nepřišel nazmar. Pokud to neudělá někdo jiný, pak na to založím článek (odkaz už vede ze seznamu nositelů):

Micheáš působil za judských králů Jótama, Achaze a Chizkijáše. Překrýval se s působením proroka Izajáše. Jeho prorocký pohled do budoucnosti se naplnil - 586 je zničen Jerusalem. V exilu bylo jeho proroctví chápáno jako splněné. Ukazuje však i k obnově Jerusalema.
Micheáš byl mladší současník Izajášův, Judejec. Káže v Judsku. O jeho osobních poměrech a napsání knihy se nedozvíme téměř nic. Narodil se jižně od Jerusalema v oblasti, odkud pocházel i prorok Ámos. Oba mají mnoho společného: energické zastávání práv chudých. Obsahem je kniha Micheáš blízká knihám Iz a Am a to kritikou sociálních nespravedlností. Bohatí majitelé pozemků zneužívají svého postavení. Soustředí se na kritiku sociálních nespravedlností, méně proti modlářství jako Ozeáš a Ámos.

Takže zatím tak. --Mmh 24. 4. 2009, 08:24 (UTC)

Tedy jsem založil tu stránku o prorokovi jako primární, a na základě výše uvedeného textu vytvořil první nástřel obsahu. --Mmh 13. 7. 2009, 18:00 (UTC)

Prvotní článek[editovat zdroj]

Myslím, že prvotní článek by měl být o prorokovi, až druhotný (s rozlišovačem) o jméně. Co myslíte? --Mmh 29. 4. 2009, 19:59 (UTC)

Co má znamenat ten infobox, resp. proč je tu právě na tu to variantu? Navrhuji smazat úplně.

Jinak se přikláním ke změně rozlišovačů, hlavní by měl být článek o prorokovi. --Váš Mostly Harmless 12. 7. 2009, 10:04 (UTC)

Přesun provedu. Ohledně infoboxu bych to navrhoval předělat na normální českou podobu, nebo o ni doplnit. To přenechám jmenným infoboxářům. --Mmh 13. 7. 2009, 17:43 (UTC)