Diskuse:Marxismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele 89.24.52.185 v tématu „Stav článku

Geografie[editovat zdroj]

Pozoruhodnou skutočnosťou je postupné prenikanie filozofie marxizmu do západnej geografie, aj keď nie vždy v takovej podobe, ako sa táto chápe v socialistických krajinách. Marxistická filozofia, ktorá je metodologickým základom geografie v socialistických krajinách, po zložitej a kľukatej ceste sa začína stále výraznejšie hlásiť o slovo aj v západných krajinách. Preto sledovať myšlienkový vývoj v západnej geografii sa zdá byť užitočné a inštruktívne aj pre geografiu socialistických krajín. Ak sa na problém "sporu o pozitivismus" pozeráme z hľadiska marxistickej filozofie socialistických krajín, potom treba konštatovať, že táto už dávno podrobila pozitivizmus ostrej kritike.

zdroj: Paulov, J. (1986): Spory o pozitivismus v súčasnej západnej geografii. Geografický časopis 38 (2-3), s. 260-273.

Marxistická periodizace dějin[editovat zdroj]

Neměl by po kapitalismu náhodou následovat socialismus? Podle komunistů minimálně v Československu komunismus nikdy „oficiálně“ nenastal.--Byrnjolf 8. 10. 2009, 15:05 (UTC)

Souhlasím, v ČSSR komunismus nikdy nebyl, stejně tak jak v ostatních "komunistických" zemích. V SSSR myslím, že v poslední dekádě prohlašovali, že komunismus dobudovali, ale jednalo se jen o pokus udržet si přízeň lidu. --Petr Losert 14. 10. 2009, 06:12 (UTC)
Tak socialismus jako přechodný stav mezi kap. a kom. přichází Marx snad až v Kritice Gothajského programu, tj. docela pozdě. Jinak se ale zdráhám nazývat minulý režim za socialistický, protože jednak výrazně nerovně distribuoval privilegia a jedna socialismus vyžaduje společenské vlastnictví výr. prostředků a nahrazení kapitalisty za stranického funkcionáře nepovažuji nijak za kvalitativní změnu. (viz en:State capitalism) Pro dělníka se nic nezměnilo, pořád nebyl pánem ve své továrně. Chtělo by to zdrojovat... --Elm 14. 10. 2009, 09:48 (UTC)

Stav článku[editovat zdroj]

Prosimvás, mohl by to heslo editovat někdo, kdo má přiměřené akademické vzdělání, do jisté míry asi filosofické? Podle všeho to psal nějaký gymnazista nebo naprostý diletant, který tam namíchal své podomácku ukuchtěné nápady bez zdrojování a bez opory ve výzkumu a odborné diskusi. Už jen první věta je zcela svévolná, nenajdete ji v žádném slovníku ani základním úvodu do problematiky. Heslo rovněž potřebuje systematizovat, koncentrovat, učinit formulace profesionálními, vyhodit subjektivní a diletantská hodnocení apod. V této podobě je heslo ostudou české Wikipedie.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 193.107.255.37 (diskuse)

Souhlasím, že heslo je v bídném stavu, ale téma je to tak náročné, že si na jeho kompletní přepracování asi troufne málokdo. Pokud se do toho nepustíte sám/sama („editujte s odvahou“) nebo někoho vhodného neoslovíte, nezbývá než čekat... (Případně aspoň můžete ty nejproblematičtější věci vyhodit či „ošablonovat“ a doufat, že akce vyvolá reakci, na jejímž konci bude heslo aspoň o chloupek lepší.) --Vojtěch Veselý (diskuse) 9. 4. 2019, 23:19 (CEST)Odpovědět
Fascinuje mě, jak každý chce dostávat úplně zdarma a bez jakéhokoli vlastního přičinění perfektní „profesionální“ encyklopedii. Ty vysokoškolsky vzdělané experty bychom museli z něčeho zaplatit – a pokud vím, nikdo z nás nemá v konečníku mincovnu.--Hnetubud (diskuse) 10. 4. 2019, 20:28 (CEST)Odpovědět
Vzhledem k tomu, že na Wikipedii platí tzv. Hnetubudovo pravidlo („Pokud se nechcete z wikipedie zvencnout ..., musí vám být jedno, jak článek, který jste založili, dopadne."), bylo by těch peněz na experty zapotřebí opravdu hodně. Málo který odborník by se lehko smířil s tím, že svůj pracně vytvořený text za nějakou dobu nepozná, protože ho „přepracovali" další wikipedisté do podoby, se kterou by nikdy nesouhlasil. Mnozí tito „editoři" mají totiž bohužel více drzosti než vědomostí a bez jakékoli pochybnosti editují s odvahou. Tak nevděčná práce by se musela expertovi vskutku štědře zaplatit. A do toho ještě vstupuje okolnost, že marxismus je kontroverzní téma, na které vždy budou různé a často protichůdné názory. Uživatelům Wikipedie bych vřele doporučil, aby ji četli s velkou rezervou a zvláště u kontroverzních nebo závažných témat hledali poučení v solidnějších pracích. --89.24.52.185 10. 4. 2019, 23:21 (CEST)Odpovědět